Minimálně další dva měsíce to vypadá, že nejenom divadla, ale i jejich herci nebudou mít práci. Smutná situace se opakuje jako v předešlých letech. U většiny naplánovaných her, ať už na dnešek, případně na nadcházející týden, stojí vždy jasná a velmi srozumitelná věta: „Ze zdravotních důvodů ZRUŠENO!“

Přitom právě divadelní scéna je pravidelnou „obživou“ nejednoho herce. Co teď s divadelníky? Jak se k tomu staví? Bude v budoucnu dost práce, aby mohli zaplatit složenky a nájem? Herecké hvězdy jako Dana Morávková a Jana Švandová se nebojí. „Mám jinou práci, hraju i jinde, to se spíš zeptejte mladých herců,“ řekla Blesku Švandová.

A podobně se k tomu staví i Dana Morávková. „Co můžou herci dělat?“ odpověděla Blesku. A samozřejmě položila otázku velmi správně. „Ta situace je taková, s tím se nedá nic dělat. Je to stejné, jako kdyby vám zavřeli noviny nebo jakoukoli jinou práci, také byste se museli porozhlédnout po jiné práci,“ dodala známá herečka, která je však velmi žádaná i v televizi, a proto nad uzavřením divadel až tolik netruchlí. „Zaplať pánbůh, já mám spoustu jiné práce,“ uzavřela složitou divadelní situaci Morávková.

VIDEO: Dana Morávková po 11 letech končí v Ordinaci: Ona to ví od fanoušků, Čenský od Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Dana Morávková po 11 letech končí v Ordinaci: Ona to ví od fanoušků, Čenský od Blesku! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Situace pro majitele divadel je však neudržitelná především z finančních důvodů. Je nesmyslné hrát pro prázdné sály - lidé teď do divadel nechodí a návštěvnost se propadla o 60 procent oproti jiným necovidovým rokům.

A tak se uzavřít divadlo rozhodl právě i jeden z majitelů Divadla Bez zábradlí Josef Heřmánek, bratr herce Karla Heřmánka. „Všem bylo jasné, že divadlo nejde v této situaci dělat - jen minulý týden jsme kvůli onemocnění covidem mezi herci museli zrušit šest představení na poslední chvíli. Je to nepříjemné, ale paradoxně je plánovaná delší pauza pro všechny přehlednější,“ řekl pro Seznam Zprávy ředitel divadla.

Roman Zach má naštěstí plno práce s televizními seriály. Kromě 1. MISE, kde hraje, se také objevil ve Hvězdách nad hlavou, společně i se svým synem. To však nemůže v tuto chvíli říct Karel Heřmánek mladší, jenž se soustředil na filmovou tvorbu a divadlo, ale momentálně v žádném novém českém seriálu nefiguruje.

Fotogalerie
42 fotografií