Spolek Nepromlčíme poskytl Blesku rozhovor s MUDr. Cimickým, který vznikl takřka přesně před rokem, 18. listopadu 2020. „Tento rozhovor spolek Nepromlčíme natočil dříve, nežli vypukla aktuální lékařova aféra, která nás hluboce znepokojila, jakkoli ctíme presumpci neviny,“ uvedla za spolek Zuzana Kosová. Za doktorem Cimickým tehdy vyrazili s kamerou kvůli jiné kauze. Dnes se paradoxně lékařovy odpovědi prolínají s jeho případem.

V reakci na plánované vyznamenání Cimického prezidentem Zemanem (77) se nedávno vyrojila mnohá obvinění psychiatra ze sexuálního napadení vlastních pacientek i jiných žen. Některé tvrdí, že mají trauma ještě po letech.

VIDEO: Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži

Video
Video se připravuje ...

Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Léčba je běh na dlouhou trať

Sám Cimický ostatně před rokem potvrdil, že v případě takových událostí, jaké teď ženy popisují, je léčba běh na dlouhou trať. „Člověk sám se s tím asi vypořádat nemůže. Je třeba, aby se obrátil na odborníka, protože než aby se vnitřně trápil, tak je dobré se obrátit na psychologickou pomoc, nebo přímo psychiatrickou,“ uvedl v rozhovoru Cimický. 

Podle něj s rozbitým autem také jedou lidé do servisu, a nejinak by tomu mělo být i v případě vlastní psychiky. Je totiž možné, že oběť bude trpět tak závažnými potížemi, že bude potřeba léčba farmaky. Zdaleka to ale prý nefunguje tak, že člověk přijde k lékaři, dostane pilulku a všechno je vyřešeno. 

„Trvá to dlouho, trvá to vždycky dva až tři měsíce, než se vůbec začne organismus vzpamatovávat. A je to skutečně běh na dlouhou trať,“ uvedl psychiatr a zároveň apeloval na všechny oběti sexuálního násilí, aby se obrátily na odborníky a nesnažily se situaci řešit samy. 

Na otázku, zda je potřeba případy hlásit policii, Cimický jednoznačnou odpověď neměl. Není podle něj třeba zatěžovat systém hloupostmi, na druhou stranu včasné nahlášení může pomoci předejít dalším případům. Vždy je prý potřeba případ posuzovat individuálně a poradit se o něm s někým dalším. 

Sám sebe člověk vnímá v lepším světle

Řadě pachatelů přitom podle lékaře vůbec nemusí dojít, jak závažného přečinu se na svých obětech dopustili. „Je celkem běžné, že sám sebe člověk vnímá v trošku lepším světle, než ho třeba vnímá okolí nebo společnost,“ uvedl. Ne každý je pak schopen sebereflexe. „Velmi významnou roli hraje svědomí,“ je Cimický přesvědčen. Někteří lidé prý mají v sobě jakési splachování, díky kterému se jich vina vůbec nedotkne a nemají v sobě pocit, že by jejich provinění bylo vůbec hodné toho, aby se jím zabývali. 

Vražda bude vždycky vražda

V otázce promlčení zločinů má psychiatr jasno. „Vražda bude vždycky vražda, ať to bude po určitých letech,“ nechal se slyšet. Řešení podobných otázek ale podle něj náleží spíše právníkům.  

Psychiatr Cimický čelí obvinění ze sexuálního napadení ze strany mnoha údajně poškozených žen. Právničce Lucii Hrdé, která některé údajné oběti zastupuje, se mělo přihlásit již více než 30 údajně napadených i svědků a další lidé přibývají. Kvůli stejným obviněním musel navíc Jan Cimický již v devadesátých letech opustit psychiatrickou léčebnu v pražských Bohnicích. 

Jan Cimický o znásilňování žen, svědomí i o tom, jak pracovat s traumatem

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický o znásilňování žen, svědomí i o tom, jak pracovat s traumatem Nepromlčíme, z.s.

Fotogalerie
43 fotografií