Poté, co Jana Fabiánová (42) rozvířila debatu o údajném sexuálním násilí ze strany psychiatra Cimického, rozhodla se s vlastní zkušeností vyjít na světlo i moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová. Tu měl psychiatr napadnout, když s ním natáčela pořad, v němž vystupoval jako odborník. 

Napadlo mě, že se snad pomátl

Vrbová detailně popsala svou verzi toho, co se tehdy stalo. „Sedla jsem si, on si sedl za mě. V tu chvíli to začalo. Sáhl mi na záda, pak mě chytil za prsa a snažil se mi jazykem proniknout do úst. Když jsem ho odstrčila, klekl si přede mě a začal mi recitovat báseň o Šípkové Růžence. Říkal mi ‚ty moje Šípková Růženko‘. Napadlo mě, že se snad pomátl. Nevěděla jsem, co dělat, netušila jsem, kam to celé povede, jestli mě nechce třeba znásilnit,“ svěřila Martina Vrbová Hynková webu Aktuálně.cz. Nakonec se Vrbová ubránila, ukončila spolupráci na pořadu a dala si závazek, že už s Cimickým nikdy spolupracovat nebude.

Cimický označil všechna obvinění tohoto druhu, která se v poslední době vyrojila, za politováníhodnou snahu se zviditelnit. Za údajné oběti se ale postavilo i několik kolegů Cimického, ke kterým ženy docházely na terapie, i Cimického někdejší nadřízený, který s ním kvůli stejným obviněním už v devadesátých letech ukončil spolupráci v Psychiatrické léčebně Bohnice. 

Veřejné vyjádření Vrbové řada žen kvitovala s povděkem a na moderátorku se snesla vlna podpory. Tím byla Vrbová velmi příjemně překvapena, protože čekala spíš pravý opak.

Dvacet let ticha bylo potřeba

„Milé ženy a muži, chci Vám poděkovat za slova podpory a pochopení. Otevírá to prostor dalším ženám, mluvit o zkušenosti s MUDr. Cimickým otevřeně a bez zábran. Je dobře, že se to děje po dvaceti letech,“ sdělila překvapivě na svém instagramu. 

Časová prodleva byla podle ní užitečná hned z několika důvodů. „Těch dvacet let bylo potřeba k tomu, aby se změnilo nastavení společnosti, aby vznikly sociální sítě a my, postižené ženy, dozrály a dokázaly se postavit samy za sebe. Jedno bez druhého by nefungovalo a zůstaly bychom v tom tehdy osamocené,“ je přesvědčená. 

Vrbová zároveň vítá fakt, že se řada obětí navzájem podporuje a svou odvahou inspiruje další napadené, kteří se dříve styděli a báli vypovídat. „Síla žen, která se teď vzedmula, dává naději i dalším dívkám, ženám, chlapcům i mužům s podobnou zkušeností, že budou vyslyšeni, neodsuzováni a pochopeni,“ myslí si Vrbová.

Moderátorka rovněž připouští, že vyjít na světlo s takovými zážitky není nikdy jednoduché. „Věřte, není to snadné mluvit o těchto věcech veřejně, zvlášť když jste očerňováni, že jste jako oběti nejednaly včas. Je těžké sám prorážet tvrdý led, ale když je nás víc a spojíme se, dokážeme to,“ vzkázala všem, kteří by snad měli podobnou zkušenost. 

Vrbová také napsala, že obviněním Cimického rozhodně nemíní nijak pošpinit psychiatrickou praxi a že by lidé měli tyto odborníky nadále respektovat a důvěřovat jim. „Nadále důvěřuji psychologům i psychiatrům, věřím tomu, že jsou to profesionálové a MUDr. Cimický je smutnou výjimkou,“ uvedla.

VIDEO: Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži

Video
Video se připravuje ...

Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
44 fotografií