Ztracený materiál ho neuvěřitelně mrzel. Šlo totiž o unikát, který mapuje vůbec první Gottovu koncertní šňůru v roce 1970 po SRN, tehdejším západním Německu. „Nikdo ho nikdy neviděl, ani já. Záhadně se ztratil a nikdo o něm neví,“ komentoval to nechápavě celá léta Gott. Teď se historický snímek, který v němčině provází komentář samotného zpěváka, konečně našel v archivech České televize.

Gott byl v roce 1970 už velkou hvězdou i v Německu, a tak se s Orchestrem Ladislava Štaidla (†75) vydal na první turné po SRN. William Janovský tehdy zaznamenal na filmový pás nejen několik vystoupení, ale také srdečná setkání zpěváka s fanoušky. Mistr podepisuje své fotky v nejrůznějších prostředích, z nichž nejkurióznější je určitě uhelný důl v Essenu, kam sfáral spolu s horníky.

Nešťastně zamilovaná

A nejen on, ale i jeho tehdejší německá manažerka Margit von Grund, se kterou spolupracoval dvacet let a která byla do Slavíka po celou tu dobu nešťastně zamilovaná. „Dostal jsem pozvání od essenského hornického cechu, abych navštívil jeden z dolů. Rád jsem přijal a sfáral jsem do hloubky 870 m. Štola SW612 nese od té doby mé jméno. Vedení dolu mne pak obdarovalo hornickým kahanem a tradiční sekyrkou s metrovým topůrkem, na němž je vyznačeno jeho věnování,“ vzpomínal Gott. Po vyfárání byla přímo v dole naplánována autogramiáda a on na její závěr musel zazpívat Lady Carneval.

Marně pátral

Odpolední směna se tak zpozdila o 20 minut. „Druhý den jsem se od mé německé manažerky Margit von Grund dozvěděl, že na můj vyprodaný koncert v Essenu přišly desítky horníků se svými manželkami. Dodnes si myslím, že Margit moje sfárání a vše s tím spojené zorganizovala, aby pomohla propagovat turné,“ smál se Karel a dodal: „Setkání s horníky tehdy točil filmový štáb. Po pár letech jsme si na to s Margit vzpomněli a chtěli ten dokument konečně vidět. Začali jsme po něm pátrat. Zmizel ale nenávratně v propadlišti dějin,“ konstatoval smutně Slavík.

Blesku se díky takřka detektivnímu pátrání podařilo získat fotografie, které mají s premiérově uváděným dokumentem na ČT víc než jen tematickou spojitost.

Premiéra na ČT

Film Karel Gott: Německé turné 1970 uvádí dnes v předvečer druhého výročí úmrtí Slavíka ve 22:15 ČT art v německém znění s titulky. V dokumentu zazní devět písní v němčině – hity jako Má první láska se dnes vdává, Hej, hej, baby nebo El Condor Pasa, v českém jazyce pak jedna jediná píseň, a to Lady Carneval.

VIDEO: Dokument o Gottovi děsí přátele. A Křížková bez manžela a vážně nemocná

Video
Video se připravuje ...

Dokument o Gottovi děsí přátele. A Křížková bez manžela a vážně nemocná Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
46 fotografií