Herečka se paradoxně narodila v Moravském Šternberku, teď jí hraběnka Sternbergová připravila poctu na svém hradě v Čechách. „Myslím, že se na nás dívá a má radost z této nádherné akce,“ nechala se slyšet u nápisu Nádvoří Hany Maciuchové její dlouholetá kolegyně a kamarádka z Divadla na Vinohradech Eliška Balzerová (72). „Hanička mi moc chybí, její odchod dodnes vstřebávám,“ prohlásila později další návštěvnice festivalu a taktéž hvězda Ulice Ilona Svobodová (61).

Kmotr Hanzlík

Na hrad dorazili i herci Jaromír Hanzlík (73) a Jiří Dvořák (54). „Společně pokřtili DVD s filmem Závrať, který v roce 1961 režíroval Karel Kachyňa. Těch křtů bylo během festivalu daleko více. Každý den se konal jeden,“ prozradil fotograf Petr Našic, který deníku Aha! poskytl festivalové snímky.

Ohrožený druh

Zesnulou Hanu Maciuchovou pořadatelé uctili také projekcí dvou televizních detektivek – Načasovaná smrt (1981) a Muž v osidlech (1973). Podle informací Aha! herečka v posledních měsících svého života bojovala v olomoucké nemocnici s druhým atakem rakoviny. A byla smířená s tím, že vede těžký boj, který možná nevyhraje... „Jsem ohrožený druh, z toho vše vychází,“ prohlásila Maciuchová krátce před svou smrtí

Svobodová vsadila na Hadí jed

Ilona Svobodová alias Jitka Farská z Ulice uvedla na festivalu film Hadí jed. Zahrála si v něm dceru alkoholika, kterého přesvědčivě ztvárnil Josef Vinklář (†76) neboli doktor Cvach ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Horor na hradě

Jednou ze zajímavostí letošního festivalu byl zčásti natočený němý, hororově laděný snímek Příchozí z temnot (1921) v režii významné osobnosti československé němé kinematografie Jana S. Kolára (†77). Promítali ho s živým hudebním doprovodem violoncellistky Terezie Kovalové (31).

Video: Připomeňte se Hanu Maciuchovou (†75): 5 jejích nejvýraznějších rolí!

Video
Video se připravuje ...

Připomeňte se Hanu Maciuchovou (†75): 5 jejích nejvýraznějších rolí! Videohub

Fotogalerie
28 fotografií