Mamánkovi se od začátku lepí smůla na paty. Nejprve ze zdravotních důvodů vzdali role krále a královny Josef Abrhám (81) s Libuší Šafránkovou (†68). A pak i její náhradnice Hana Maciuchová (†75). Obě »královny« bohužel zemřely na rakovinu. Navíc peníze na projekt, na němž Budař coby scenárista, režisér i producent v jedné osobě pracuje už šest let, se zrovna nehrnou. I proto se rozhodl prodat roličku sluhy tomu, kdo dá nejméně 20 tisíc korun. 

Už před aukcí sklízel za tento počin jednu kritiku za druhou. „Někomu ruplo v bedně, co,“ napsal Michael V. na Budařovu sociální síť. „Ta pohádka je opravu bizár! Už pět šest let mluví o tom, jak bude točit. Zemřela mu jak paní Šafránková, tak Maciuchová, to jsem zvědav, zda to někdy dotočí...“ přisadil si Petr M. z Brna.

Budař se však ohradil: „Bylo to od začátku hodně kontroverzní téma. Mnoho lidí se ohrazovalo, že co si to dovoluji chtít po někom peníze, když bude pracovat. Ale když budu chtít pro někoho pracovat a bude to pro mě zážitek a zkušenost, tak za tyhle věci se prostě platí. Zaplatil bych třeba za to, že budu na natáčení Clinta Eastwooda roznášet jen kafe. A budu se dívat, jak to chodí,“ vysvětlil herec a režisér.

Půl hodiny neměl o němou roli sluhy a třídenní natáčení v září na zámku v Dětenicích nikdo zájem. Až tak říkajíc za pět minut dvanáct se našel manželský pár Vaculíkových, který Budařovi slíbil 22 tisíc korun. „Jsem rád, že se někdo rozhodl film podpořit. Daniela Vaculíková se mnou komunikovala, manžel Jakub to odsouhlasil. Tak snad vše dobře dopadne a za rok bude pohádka v kinech,“ pochvaloval si na závěr dražby Budař.

Královnou bude Arabela!

Krále nakonec ztvární slovenský herec Martin Huba (78) a do role královny Budaře napadlo obsadit Arabelu Janu Nagyovou (62). Za kamerou bude stát kameraman Jan Malíř (73), který je podepsaný pod filmovými trháky Pelíšky či Pupendo.

VIDEO: Blesk Podcast: Šafránkové unikla hororová role kvůli cenzuře. Scenárista Dutka odhalil své dávné přání

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Šafránkové unikla hororová role kvůli cenzuře. Scénárista Dutka odhalil své dávné přání 

Fotogalerie
53 fotografií