„Pochopíme, když nebude moci přijít. Je to moc smutné,“ řekla deníku Aha! sestra Šafránkové Miroslava (63). Seznam pozvaných tvořila se svým synovcem Josefem Abrhámem ml. (44), který celé poslední rozloučení a následný pohřeb připravuje ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním divadlem. V něm jeho maminka v letech 1992 až 1994 hrála.

Společný osud

Josef Abrhám (81) a Jan Kačer(84), kteří jsou velkými kamarády, se stali vdovci jen 12 dní po sobě. Šafránková od roku 2014 bojovala s rakovinou plic a zemřela 9. června v nemocnici po plánovaném zákroku, Divíšková, kterou sžírala Alzheimerova choroba, zemřela v pondělí doma ve své posteli. Podle vyjádření jejího muže Jana Kačera se navíc zdá, že zemřela právě žalem ze smrti Libuše Šafránkové, s níž ji pojilo dlouholeté přátelství. Jakmile se o jejím skonu dozvěděla, začala usedavě plakat... Pak už se její stav začal rychle zhoršovat.

Zatímco Kačer se ještě snaží vystupovat a objevuje se i přes zdravotní problémy pravidelně na veřejnosti, Abrhám žije v ústraní a dlouho se už nikde neobjevil. „Pepík mi dělá starosti. Volám mu už několik měsíců, marně. Vždycky se mi hned ozve. Zřejmě je to s ním opravdu moc vážné. Jestli je doma, anebo se léčí někde v nemocnici, nevím, nikdo mi z rodiny nedal žádnou zprávu,“ řekl nedávno deníku Aha! Kačer.

Převzal cenu

Za Abrháma předtím převzal cenu Thálie za celoživotní přínos české činohře, a dokonce za něj natočil i zdravici. Co přesně se s vdovcem po Libušce Šafránkové děje, ví jen jeho nejbližší. Sama herečka se ještě na jaře snažila rozptylovat obavy o manželovo zdraví tím, že u sebe Abrhám nemá telefon, a proto se mu nedá dovolat.

Čestné stráže

U rakve Libuše Šafránkové budou v pátek její kolegové stát čestné stráže. Veřejné rozloučení proběhne od 10:00 do 14:00, soukromé pak od 16.00 hodin.

VIDEO: Poslední velká filmová role Niny Divíškové

Fotogalerie
29 fotografií