Rodinné tragédie se s člověkem táhnou až na smrtelnou postel a Stella Zázvorková tu svou zažila dlouho předtím, než v roce 2005 naposledy vydechla. O smutném rozhodnutí malé Jany vzít si život hvězda filmů Jak utopit doktora Mráčka nebo Pelíšky nerada mluvila.

Jana se Stelle a jejímu tehdejšímu manželovi Miloši Kopeckému (†73) narodila v 50. letech minulého století. Bouřlivé manželství herecké dvojice nemělo dlouhého trvání – rok od výměny svatebních prstýnků podepsali rozvodové papíry. Jana zůstala u Zázvorkové a s Kopeckým se příliš nevídala.

Pro dospívající dívku bylo podle pamětníků obtížné mít za matku tak zaneprázdněnou herečku, jakou Stella ve své době byla. Jana vyžadovala mateřskou něhu a pozornost, ani jednoho se jí nedostávalo natolik, aby se cítila spokojená a šťastná. Navíc ji zmáhal čím dál větší stesk po otci. Dívka se proto několikrát pokusila o sebevraždu, ale pouze s úmyslem rodiče vyděsit. Poslední volání o pomoc ale skončilo fatálně.

Jana věděla, v kolik se maminka vrací z práce, a před jejím očekávaným příchodem otočila plynovým kohoutkem. Jenže Zázvorková se v ten den na dvě hodiny zdržela v divadle. Když přišla domů, dcera ležela na zemi mrtvá. Ani přivolaná pomoc nedokázala Janu přivést k životu.

Zdrženlivá Zázvorková se o rozvodu s Kopeckým a tragické ztrátě jediného potomka zmínila ve své knize Stella o sobě II. (a také o těch, kteří odešli): „Miloš Kopecký byl velice zvláštní etapou mého života, která skončila smutným odchodem naší dcery Jany z tohoto světa. Oba je mám ukryté v sobě ve zvláštní kazetě, kterou málokdy otevírám,“ napsala herečka z Arabely na stránky. Kazetu plnou smutku před veřejností už více neotevřela.

VIDEO: Výročí smrti Stelly Zázvorkové: Připomeňte si její život a role!

Video
Video se připravuje ...

Výročí smrti Stelly Zázvorkové: Připomeňte si její život a role! Mall.tv

Fotogalerie
22 fotografií