Hřebejk popsal nejhorší den v životě jeho rodičů. „Před 55 lety na řeporyjském viaduktu zabil vlak mojí sestru Andulku. O rok později jsem se narodil, náhradník,“ napsal režisér ve čtvrtek na svém twitteru. Andulka chodila teprve do druhé třídy.

A následně poodhalil 20 let staré tajemství. „Když jsem pak seděl na vyhlašování Oscarů (byl nominovaný za film Musíme si pomáhat, poz. red.), měl jsem děkovnou řeč připravenou sestřičce. Ale nevyhráli jsme,“ doplnil Hřebejk.

Filmařově mamince celé roky vhání rodinná tragédie slzy do očí. „Šla se spolužákem k trati, vylezli na násep a zrovna jel vlak. Báli se, že se neudrží na okraji, tak ještě přeběhli koleje. Kluk byl rychlejší a naši Aničku odhodil ten luft. Nic na ní nebylo, žádný zranění vidět, a byla mrtvá,“ popsala v roce 2014 pro Lidové noviny Anežka Hřebejková, které se syn Jan narodil rok po smrti dcery. 

VIDEO: Jan Hřebejk na pohřbu Jana Vodňanského: Měl dar chytrého, ale přístupného humoru

Video
Video se připravuje ...

Jan Hřebejk na pohřbu Jana Vodňanského: Měl dar chytrého, ale přístupného humoru Hana Höschlová, Jan Jedlička

Práce místo truchlení

Režisér ovšem smutek zaháněl prací! V den výročí smrti sestry pokračoval na pražských Vinohradech v natáčení čtyřdílné kriminálky Pozadí událostí, ve které má hlavní roli Jitka Čvančarová (43).

Tu fotografové Blesku zastihli v pauzách mezi scénami. A jak je vidět, pohodlí je pro herečku na prvním místě. Kráčela si to ve velkých chlupatých papučích. Ještě před tím se ukázala venku bez jakékoliv vrstvy make-upu.

Kriminální seriál, v němž se objeví i Petra Hřebíčková (41) nebo Martha Issová (40), řeší vztahy mezi muži a ženami v době kampaně #MeToo a měnících se společenských rolí.

Většina záběru vznikla na Univerzitě Palackého v Olomouci. Podle scenáristy Petra Jarchovského (54) příběh zasadili do prostředí místní univerzity s ohledem na fotogeničnost místa.

VIDEO: Jan Hřebejk: Tříska byl hrdina našeho dětství i života

Video
Video se připravuje ...

Jan Hřebejk: Tříska byl hrdina našeho dětství i života David Turek

Fotogalerie
42 fotografií