V domku v Třeboradicích, které leží v severní části Prahy 9, žije Dalibor Janda společně se svou rodinou již více než třicet let. Slavný zpěvák s neopakovatelným chraplákem již před pár lety Blesku prozradil, že je to bydlení, po jakém se svou manželkou Jiřinou vždycky toužil. „Činžovní byt v rušné Kamenické ulici na Letné měl sice také něco do sebe, ale vždycky nás to táhlo blíž k přírodě,“ vysvětloval, proč dal přednost klidu daleko od centra hlavního města. Koneckonců proč ne, jeho jediná dcera Jiřina (32) je již dospělá a osamostatnila se. Tedy, pokud nepočítáme občasné koncertování s tatínkem. Přesun „na venkov“ byl pro manžele Jandovy tedy zcela logickým krokem – a městský ruch jim vůbec nechybí. „Vždycky z města rychle spěcháme zpátky, do naší oázy klidu a pohody.“

Dalibor Janda, interpret hitů Hurikán, Žít jako kaskadér či Kde jsi, si prý vždycky přál dům, který by byl sice vhodný pro celoroční bydlení, ale zároveň působil jako chata. A to se mu povedlo. „Domek má prostory suterénní i příjemné a pohodlné podkroví. Chatu připomíná nejen celá stavba, ale i nejrůznější detaily, například dřevěné okenice a samozřejmě také interiér. Tomu vévodí dřevo, dominantou je dřevěné schodiště, v obýváku máme krb,“ popisoval své útulné bydlo, k němuž patří rovněž i veliká zahrada. Ta prý byla při hledání ideálního bydlení podmínkou. „Já jsem z Moravy, kde má každý zahrádku. Zahradničení je i můj velký koníček.“ Kromě toho má slabost pro „vrtání se v hlíně“ v krvi: jeho tatínek byl zahradník z Drahotuše u Hranic na Moravě.

VIDEO: LESK! Dalibor Janda ve vážném stavu v nemocnici! 

Video
Video se připravuje ...

Dalibor Janda ve vážném stavu v nemocnici! A Polívka v show Tvář skončil Bára Horáková, Lukáš Červený

Rozlehlé pozemky kolem domu ovšem potřebuje i z jiného důvodu: trojnásobný Zlatý slavík je totiž vášnivým sběratelem všeho možného i nemožného. Kromě sbírky motýlů, vzácných brouků, exotických ryb (živých i preparovaných), váziček a zvonečků, hromadí také nejrůznější historické artefakty. „Mám početnou sbírku soch a sošek slavných panovníků, kteří nám tu kdysi vládli, a i pro ně jsem potřeboval najít důstojné místo. Koneckonců do původního bytu na Letné se mi už moje sběratelské úlovky pomalu nevešly.  Zato na zahradě se mezi jezírky a bonsaji náramně vyjímají,“ smál se Janda, jenž svou sbírku neustále rozšiřuje: nejraději prý tráví čas ve starožitnictvích, kde pátrá po nových exponátech.

K vidění je na jeho zahradě například cenná socha Karla IV., která pochází z Mostecké věže a na světě existují pouze tři její kopie. Dále pak socha prvního Habsburka na českém trůnu, Ferdinanda I., z kroměřížské radnice, kterou si Janda nechal komplet opravit… anebo třeba Cheopsova pyramida v měřítku jedna ku stu. Je tedy vysoká 165 centimetrů a tvoří ji 1990 kvádrů. „Plánky jsem nakreslil sám a pyramidu jsme postavili s kamarádem,“ chlubil se vždy Janda pyšně. Zahradu navíc zkrášluje i keramika, kterou vytváří jeho paní. „Třeba postava vodníka zdobí jezírko v naší zahradě.“ Přestože to zní jako hrozný galimatyáš, mrkněte se do naší galerie – překvapivě to funguje!

VIDEO: Dalibor Janda: Kde schovává trofeje od fanynek?

Video
Video se připravuje ...

Dalibor Janda: Kde schovává trofeje od fanynek? TV Barrandov

Fotogalerie
40 fotografií