Asi nikoho nepřekvapí první jméno - Karel Gott (†80). Hrad avizoval již dopředu, že oblíbený zpěvák, který loni v říjnu podlehl akutní leukemii, dostane letos in memoriam ocenění Řád bílého lva občanské  skup. I. třídy (za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění). A to i přesto, že už v roce 2009 převzal z rukou tehdejší hlavy státu Václava Klause (79) Medaili Za zásluhy. Ovšem veřejnost jistě Mistrovi vyznamenání z velké části přeje - vždyť 42násobný Slavík během kariéry vydal stovky sólových alb na domácí scéně i v zahraničí. „V letech 1965–2019 se prodalo více než 50 milionů jeho hudebních nosičů, což z něj učinilo nejúspěšnějšího českého interpreta všech dob,“ připomíná i Hrad.

Navíc hlas Karla má mnoho z nás spojený i s Vánocemi a pohádkou Tři oříšky pro Popelku, k níž nazpíval ústřední melodii Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Shodou okolností je dalším letošním vyznamenaným také další aktér pohádky - představitel prince Pavel Trávníček, který navíc 26. října oslavil 70. narozeniny. Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění) je tak pro něj vskutku skvostným dárkem k jubileu. Ostatně o poctě věděl již dopředu a v průběhu týdne se k přesunutému předávání stihl i vyjádřit - zřejmě ho to ale nijak nemrzí. „Co se týká státního vyznamenání, pan prezident Miloš Zeman učinil velmi dobré rozhodnutí, že vyznamenání přeložil na další rok 2021. Já osobně se na celou událost s udílením vyznamenání moc těším na příští rok a moc mě to potěšilo. Věřím, že si to potom společně všichni užijeme, a oslavíme tak vítězství nad celým VIREM COVID,“ doufal na instagramu český herec, dabér, moderátor a režisér, který po studiích na brněnské JAMU začínal v Divadle bratří Mrštíků v Brně. Spolupracoval s Činoherním klubem v Praze.

V oficiálním zdůvodnění je také připomenuto jeho působení v Divadle E. F. Buriana.či v Městských divadel pražských. Od roku 1993 působí ve vlastní umělecké agentuře Marcus a v Divadle Skelet. Kromě Popelky jsou zmíněné také další pohádky - Klaním se, měsíci, O štěstí a kráse či Třetí princ. Zmíněn je i jeho zpěv a také umění v dabingu - propůjčil svůj hlasový projev Alainu Delonovi, Johnu Travoltovi, Melu Gibsonovi, Alanu Aldovi a dalším.

Medaili dostane i Joe i Maxipes Fík

Hlasové nadání se nedá upřít ani dalšímu herci, který je na seznamu vyznamenaných. Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění) si bude moci v lepších dobách převzít také Josef Dvořák - hlas večerníčků Maxipes Fík či Bob a Bobek. „Hrál s Jitkou Molavcovou a Jiřím Suchým, Pavlem Zedníčkem a Štěpánkou Haničincovou, ze stovek televizních rolí v seriálech Nemocnice na kraji města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Byli jednou dva písaři, Arabela, Návštěvníci, Hospoda. Jeho filmografie zahrnuje např. Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), Lvi salónů (1978), Hřbitov pro cizince (1991), Černí baroni (1992),“ představuje Hrad oblíbeného umělce.

Další jméno ze seznamu je také filmovým fanouškům jistě dobře známo - jedná se o Karla Fialu (†95) alias představitele Limonádového Joea ve stejnojmenném filmu. Ten bohužel letos 3. října zemřel, a tak se jedná o vyznamenání in memoriam. Herci, opernímu, operetnímu a muzikálovému pěvci rovněž náleží Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění). Původně Rodák z Ostravy se sice vyučil kominíkem, ale po absolvování Státní konzervatoře v Praze se věnoval především zpěvu - působil v Národním divadle a řadu let pak především na prknech Hudebního divadla v Karlíně. Jeho umělecké geny podědili zřejmě i jeho potomci, jelikož herectví se věnuje i jeho syn Jan a vnučka Anna Fialová (25), kterou si diváci jistě pamatují z Vinařů, První republiky či první řady show Tvoje tvář má známý hlas.

Lidovky a sex na Hrad 

Také hudební oblast se tento rok dočkala oceněných - dokonce hned tří osobností, dvou mužů a jedné ženy. Jelikož se říká, že dámy mají přednost - Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění a výchovy) by měla obdržet varhanice a hudební pedagožka prof. MgA. Alena Štěpánková Veselá. Její jméno možná řekne něco spíše odborníkům, ale každopádně působila téměř padesát let na brněnské JAMU. Pomohla také oživit činnost brněnského Spolku přátel hudby při Filharmonii Brno. „Účinkovala téměř ve všech zemích Evropy, hrála v nejvýznamnějších světových varhanních centrech (Royal Festival Hall v Londýně, King’s College v Cambridgi), koncertovala v kanadském Montrealu i za polárním kruhem v Norsku,“ stojí ve zdůvodnění Hradu. 

VIDEO: Celý projev prezidenta Zemana: Vyzval k nošení roušek, věří Prymulovi

Video
Video se připravuje ...

Celý projev prezidenta Zemana: Vyzval k nošení roušek, věří Prymulovi FTV Prima

Další dvě jména už jsou ale poměrně dost známá - zajímavé je, že obě souvisí s lidovou hudbou a kromě toho pánové oba sdílí stejné křestní jméno a používají jeho stejnou zdrobnělinu - jedná se totiž o Jožku Černého a Jožku Šmukaře. Nic si teď nemusí vzájemně závidět, protože oběma náleží Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění.

Jožka Černý, co bývá označován za krále lidových písní, ostatně prodal více než milion nosičů a za života natočil celkem 1200 písní, z nichž některé se staly legendárími - například „Když sem šel z Hradišťa“. Jožka prý už dokonce jako čtyřletý zpíval prezidentu Edvardu Benešovi během návštěvy Hodonína po jeho návratu z exilu.

Naopak Josef Šmukař je prezentován především jako profesionální zpěvák lidových písní spolupracující především s cimbálovými a dechovými orchestry. Sice se rovněž věnuje lidovkám, ale se svou „malou kapelou“ hraje i jiné žánry - od popu, swingu a evergreenů až po dechovku.

Známý je též díky působení v dechové kapele Moravanka Jana Slabáka, později působil v brněnské Moravěnce. „Je propagátorem národní kultury, jihomoravského folkloru, především pak z oblasti rodného Hanáckého Slovácka. Vystupuje také pro nejrůznější pečovatelské ústavy a organizace, při charitativních akcích,“ vyjmenovává jeho zásluhy Hrad. Je poměrně zajímavé, že byli vyznamenaní hned dva lidovkáři, a tak se nabízí otázka, na kolik výběr ovlivnil samotný prezident Miloš Zeman (76) a jeho hudební vkus - přece jen je známo, že Zeman je prezidentem právě »lidovým« a ani k moravské kultuře nemá daleko. Také v minulosti již ocenil své oblíbené umělce a přátele - například hitmakera Michala Davida (60) či zpěváka Daniela Hůlku (52), který ovšem letos oznámil, že by rád vyznamenání vrátil. 

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát) nově náleží také gynekologovi a sexuologovi Radimu Uzlovi (80). Ačkoliv svou odborností spadá jistě do medicíny, ani televizním divákům není neznámý - díky svému nezaměnitelnému smyslu pro humor byl mnohokrát hostem různých zábavních pořadů a talk show. Publikoval též mnoho populárních článků v tisku, a je  dokonce i autorem publicistických relací v rozhlase a v televizi. 

VIDEO: Dan Hůlka v Blesku: O dopisu Zemanovi, vrácení metálu a změně povahy

Video
Video se připravuje ...

Dan Hůlka v Blesku: O dopisu Zemanovi, vrácení metálu a změně povahy Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
69 fotografií