V úvodu svého prohlášení na facebooku tvrdí, že výzva principála Divadla Bez zábradlí adresovaná premiérovi a ministru zdravotnictví unikla z počítače Andreje Babiše (66).

„Potíž je v tom, že e-mail Karla Heřmánka o zákazu všech českých divadel byl tajně napsán a poslán lidem, kterým sám nedůvěřuji a nikdy bych je o pomoc nežádal, přestože ji také potřebuji,“ vymezuje se Hrušínský vůči Heřmánkově výzvě.

VIDEO: Karel Heřmánek: Hrát v cizím divadle jsou pro mě lázně!

Video
Video se připravuje ...

Karel Heřmánek: Hrát v cizím divadle jsou pro mě lázně! David Turek, Aleš Brunclík

„Od března dělám všechno pro to, abych svoje divadlo udržel naživu. Plně jsem platil všem, které každé divadlo k chodu potřebuje, přestože nebyl žádný příjem,“ zdůrazňuje s tím, že další přerušení provozu je pro něj nemyslitelné.

A nejen z finančních důvodů. „Pocházím z herecké rodiny a sám se živím divadlem už pětačtyřicet let. Právě proto vím, že vzít hercům možnost hrát, je pro ně smrt. I to jsme, bohužel, na mnoha příkladech v minulosti zažili...“ konstatuje Hrušínský.

Herecká asociace: Buďme slušní!

K celé záležitosti se s drobným odstupem vyjádřila i Herecká asociace. A to takto (celé znění): 

V posledních dnech se objevují hlasy vyzývající k opětovnému plošnému uzavření divadel. Herecká asociace chápe obavu o zdraví a životy herců a diváků, ale provozovatelé divadel jsou povinni dodržovat a věříme, že dodržují, základní hygienická opatření, která omezují rizika s epidemií spojená.

Herci mají životní potřebu hrát, chápou současnou situaci a věříme, že jsou ochotni se podřídit všem nepříjemným opatřením s epidemií spojených. Stejně tak jako diváci, kteří přichází do divadel, dodržují opatření v podobě roušek a dezinfekce. Věříme, že jsou lidé -  ať herci nebo diváci -  zodpovědní -  a v případě pochybností o svém zdravotním stavu jednají tak, aby neohrozili ostatní.

Situace v divadlech, ale v celé živé kultuře, je naprosto kritická a plošné uzavření našich scén by už bylo skutečně likvidační. 

Herecká asociace se proto nemůže ztotožnit s požadavky na plošné uzavření divadel.

Buďme slušní, ohleduplní a zodpovědní, nosme roušky, dodržujme základní hygienická opatření a spolu to i v divadlech zvládneme.

Za prezidium HA Ondřej Kepka / prezident Herecká asociace

VIDEO: Jan Hrušínský škrtá představení rušená kvůli koronaviru.

Video
Video se připravuje ...

Jan Hrušínský škrtající Facebook

Fotogalerie
36 fotografií