Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová pravidla pro divadla kvůli pandemii: Hrát se jim nevyplatí. A Hrušínský vyjádřil obavu

Aktualizováno -
3. května 2020
08:39
Autor: Hana Höschlová, Jakub Kopřiva - 
3. května 2020
05:00

Hrát, či nehrát? To je, oč tu běží! Po rozhodnutí vlády otevřít divadla pro sto diváků nyní řeší principálové a ředitelé nejen velkých, ale i komorních scén, zda obnovit provoz. Vesměs se ale shodují, že se to nevyplatí! A sám ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) přiznává, že o ideální řešení nejde. Označil to však za první krok, který je nutný k dalšímu uvolňování.

Národní divadlo, které má místa pro více než tisíc diváků, se otevírat nebude. Jeho mluvčí Tomáš Staněk tvrdí, že hraní pro tak malý počet diváků by pouze prohlubovalo ekonomické ztráty.

„Těšíme se na návrat k normálnímu životu. Národní divadlo od pondělí 4. května otevírá pokladny a spouští předprodej na příští divadelní sezónu,“ řekl a pokračuje: „Zahajujeme divadelní zkoušky všech uměleckých souborů, prozatím ve zvláštním režimu. Celé divadlo se připravuje na nejbližší premiéry, které jsou naplánované a přeložené na začátek sezóny.“ 

Ředitele Švandova divadla Daniela Hrbka rozhodnutí spíše rozhořčilo. „Ptám se, jestli není lepší za těchto podmínek divadla neotevírat. Smysluplně provozovat a přitom se chovat hospodárně by znamenalo přenést finanční zátěž z těchto opatření na diváka,“ varoval, ani on nezastírá své výhrady: „To by znamenalo konkrétně v našem divadle zdražit vstupné na takto provozovaná představení alespoň o sto procent. Přišli byste, kdyby stála vstupenka 800 korun a v divadle byste zároveň neměli dostatečný komfort a možnost se občerstvit?!“

Hein: Nepřijatelné podmínky

„Je skvělé, že se začalo s uvolňováním, pro Kalich ale současný limit do sto míst nic neřeší. Za takových podmínek by pro nás jakožto nedotované divadlo bylo každé představení silně ztrátové!“ míní Jaroslav Panenka, mluvčí Divadla Kalich.

O budoucnosti se vyjádřil pozitivně: „Nicméně doufáme, že až se prokáže, že lidé v hledištích nepředstavují za dodržování hygienických podmínek žádnou katastrofu, dojde k dalšímu navýšení povolené kapacity a třeba letní scény na vzduchu už budou smět fungovat bez omezení. My jsme připraveni.“

„Napřed jsem se zaradoval, ale když jsem to spočítal, jsou podmínky pro nás nepřijatelné. Umožňují nám vystoupit pro dvacet devět diváků! Za těchto okolností hrát skutečně nemůžeme. Musíme čekat, bohužel...“ vyjádřil se Milan Hein, majitel Divadla Ungelt, které má v hledišti osmdesát osm míst.

Hrušínský: Nikde není dáno, že to nebude zas jinak

„Pan ministr řekl, že hrát se může od 11. května a že tím dává divadlům časový předstih, aby se mohla připravit. Vyprodat hlediště na konkrétní představení je ale dvouměsíční intenzivní práce mnoha lidí,“ vysvětlil principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Dodal, že není jasné, zda na další tiskové konferenci nezazní něco jiného. „Navíc nikde není dáno, že pozítří na další tiskové konferenci nezazní něco úplně jiného. Doufáme, že snad bude možné odehrát několik představení v červnu 2020, diváci už nyní mohou na našem webu místa rezervovat,“ podotkl Hrušínský.

Lichtenberg: Pro velká divadla to nic neřeší

Podle majitele Divadla Broadway Lichtenberga je opatření pro velká divadla zbytečné. „To je opatření pro malé klubové scény, pro velká divadla to nic neřeší. Jen to svědčí o ignoraci ministra Zaorálka. Je to systém, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ uvedl.

„Pro nás by bylo lepší, kdybychom věděli, že od září začneme určitě hrát. Ale už jsem oslovil některé naše interprety a zkusíme rozjet akci Koncerty pro stovku. Připravili bychom tak pět šest vystoupení za menší honoráře, něco jako mini happeningy,“ dodal Lichtenberg.

Divadlo Viola, které má míst pouze 80, se otevřít může pouze, pokud by se představení vyprodala, uvedl její ředitel Robert Tamchyna. „Musím se s tím ještě podrobně seznámit, ale už teď mohu říci, že Viola může fungovat jen tehdy, když je vyprodaná, tedy když ke stolkům usedne osmdesát diváků. Jinak bychom nepokryli náklady,“ míní.

Pravidla pro divadla: Sezení ob řadu!

Do sálu bude moct najednou jen 100 lidí.

Kvůli zachování rozestupů budou sedět ob jednu řadu a ještě mezi sebou mít volná sedadla.

Nadále platí zákaz prodeje občerstvení.

Kromě toalet nebude možné využít zázemí divadel, např. šatny.

Herci nebudou muset mít během představení roušky. 

Zaorálek: Věděl jsem, že to není ideální

První fázi uvolňování v divadlech okomentoval i šéf resortu, pod který spadají. „Celá řada velkých akcí je v zahraničí rušena. Jsme v situaci, která nemá obdoby a je absolutně mimořádná nejenom v Česku, ale i jinde v Evropě. Berme to tak, že tohle neovlivní žádná vláda ani sebelepší postup,“ uvedl na facebooku ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Pokud bude situace po 11. květnu příznivá, což bych si strašně přál, tak se budeme snažit zvyšovat laťku počtu účastníků. Ale nemohu teď slibovat konkrétní číslo, na které se někdo upne,“ vzkázal.

„Já bych si opravdu přál, aby v létě bylo možné třeba venku pořádat představení nejen pro sto lidí. Chtěl bych to, ale nezáleží jenom na mně. Máme dohodnuté s epidemiology, že pokud to půjde navýšit, budeme hledat způsob, jak umožnit větší akce,“ podotkl také Zaorálek.

Přímo k divadlům a jejim výhradám ohledně počtu 100 lidí se pak vyjádřil v ČT. „Já jsem věděl, že to není ideální. Je to pořád takové, že to u nikoho žádné velké nadšení nevyvolá. Ale je to prostě první krok, který jsme urychlili, a tím, že jsme teď udělalil první krok, tak v případě příznivého vývoje, když se nám bude dařit, uděláme další. A to už potom možná vytvoří lepší podmínky,“ našel pro divadelníky pochopení. A upozornil na to, že mohou alespoň začít zkoušet.

„Pořád věřím, že se na ta letní období podaří ten počet zvětšit. Budeme velmi starostlivě sledovat vývoj po 11. květnu, co udělá to uvolnění, jak se to projeví na šíření viru a nemoci, a pokud to bude příznivé, což bych si přál, tak se budeme snažit tu laťku dát výš. Ale to je právě to ošemetné, abych nesliboval výši, nějaké číslo, na které se někdo upne. Já bych si to ale strašně přál, aby bylo možné v létě venku pořádat divadla a aby to nebylo jen těch sto,“ dodal ministr s tím, že ještě než nastane 11. květen, dojde k dalším schůzkám na toto téma.

Video  Producent muzikálů Oldřich Lichtenberg: O konci divadel v Česku!  - Markéta Reinischová
Video se připravuje ...

11karel11 ( 11. června 2020 10:55 )

Žádná škoda za to jejich kvákání.

11karel11 ( 11. června 2020 10:53 )

Hrušínský běž dělat něcéo užitečného, ať poznáš co je to skutečná práce. Stejně to divadlo stojí za velké ku.....

marlen52 ( 14. května 2020 18:01 )

tomuhle přeji jen jedno aby do jeho divadla nikdo nechodil kdyby nebylo téhle vlády tak by to určitě odneslo mnohem víc lidí ale to je zřejmě tomuhle komediantovi uplně jedno hlavně hrabat peníze já ho ani nemůžu pojmenovat protože jménu Hrušinský dělá jen ostudu

fiijalka ( 4. května 2020 11:30 )

Knight ( 4. května 2020 10:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa