Velmi uctívaná sochařka Irena Sedlecká zemřela v úterý, tedy pouhých 13 dní po svém švagrovi Miloši. Pro její sestru, kostýmní výtvarnici Jaroslavu, je to tak rovnou dvojnásobná rána osudu. Lehká situace to jistě není ani pro jejího syna, mima a herce Michala Nesvadbu (62), který pro deník Aha! informaci o úmrtí své tety potvrdil.

Sedlecká žila od roku 1967 a byla dokonce členkou Královské britské sochařské společnosti. Mezi její díla patří především třímetrová socha na břehu Ženevského jezera, která zobrazuje slavného zpěváka Freddieho Mercuryho. Kromě toho ale vypodobnila i fotbalistu Bobbyho Charltona, sira Laurence Oliviera a mnoho dalších významných osobností.

„Irena měla za muže sochaře Františka Bělského, který dělal například pamětní desku parašutistům na chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Praze. Ten se kamarádil s Pablem Picassem,“ prozradil Aha! mim a herec Václav Upír Krejčí (64), kolega Michala Nesvadby.

VIDEO: Dojatý Miloš Nesvadba na pohřbu Skořepové (†93): Budu plakat...

Video
Video se připravuje ...

Dojatý Miloš Nesvadba (91) na pohřbu Skořepové (†93): Budu plakat... Blesk TV

V době, kdy s ním hrál v Mimtriu, se byl dokonce za Irenou podívat i ve Velké Británii. „Byla to úžasná dáma, vtipná a pohotová, měla doma samé originály velkých mistrů, které, jak mi vyprávěla, jí vesměs umělci sami z přátelství darovali,“ vzpomínal s obdivem Upír.

Na vlast ale Irena nezanevřela a vracela se sem při velkých příležitostech, například před 5 lety dorazila na oslavu devadesátin svého švagra Miloše Nesvadby, kdy mu přišli domů gratulovat také zástupci Národního divadla.  Možná by přijela i na jeho pohřeb, který se konal právě ve čtvrtek 6. srpna, jenže mezitím sama odešla. Oba umělci se tak setkají už jen někde mimo tento svět.

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Evu Pilarovou (†80): Vzkaz Gottové a dav VIP hostů

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Evu Pilarovou (†80): Vzkaz Gottové a dav VIP hostů Blesk TV

Fotogalerie
33 fotografií