Podle verdiktu Krajského soudu v Praze z loňského srpna Fröhlich se svojí ženou a kamarádem nechávali padělat obrazy a opatřovali pro ně znalecké posudky, v nichž se tvrdilo, že jsou pravé. Soud nyní vydal i písemné vyhotovení, které podle serveru iRozhlas.cz čítá 213 stran.

Vyplatí 11 lidí

Fröhlich byl odsouzen na osm let, Trokan na sedm let a Fröhlichová na šest let vězení nepodmíněně, proti čemuž se všichni odvolali. Po více než sedmi měsících sdělil soud i rozsáhlé odůvodnění a popsal, komu musí trojice uhradit škodu.

Mezi poškozenými je kromě Bohdalové i režisér Ivan Zachariáš nebo ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák. Celkem jde o 11 lidí. Zatímco Bohdalové mají zaplatit 1,5 milionu, Zachariášovi 1,2 milionu, Hrabákovi dokonce téměř 5,4 milionu korun. V rozsudku jsou uvedené i úroky navíc… „Spolu s úrokem z prodlení z této částky ve výši 9,50 % p. a. ode dne 16. 10. 2018 do zaplacení,“ píše se v něm.

Odůvodnění odporuje

Podle Tomáše Kaisera, advokáta odsouzeného Fröhlicha, je však rozsudek zklamáním. „A to z formálního i obsahového hlediska. Odůvodnění odporuje provedenému dokazování a my nyní porovnáváme zvukové záznamy s písemnými protokoly, protože tam jsou zásadní rozpory,“ řekl Kaiser bez dalších podrobností.

Rarita: Žalobce žádal svobodu!

Případ údajného padělání obrazů se táhne u soudu už od roku 2017. Obžalovaná trojice měla nechat padělat díly předních českých autorů, např. Josefa Čapka, Josefa Lady, Emila Filly, Václava Špály či Jana Zrzavého. Případ má řadu pochybností. Mimo jiné i to, že žalobce po devítiměsíčním procesu otočil a ty, které žaloval, chtěl poslat na svobodu. „Z mé právní praxe je to ojedinělý případ. Takového státní zástupce, který v průběhu řízení zjistí další informaci a poté navrhne zproštění viny, velmi oceňuji,“ řekl Blesku renomovaný advokát Jan Černý.

Jak naletěla herečka?

Herečka nakupovala obrazy od svého bankéře Radka Pokludy (46). Šlo o tři díla v hodnotě pěti milionů. Soud jí přiznal odškodné, ale jen 1,5 milionu za jedno dílo od Emila Filly – Zátiší s hrozny a dýmkou. U zbývajících se nepodařilo prokázat, že pocházejí z trestné činnosti. Pokluda, který před Bohdalovou vystupoval jako bankéř Komerční banky, zmizel v zahraničí.

VIDEO: Už aby byl konec! Jiřina Bohdalová (88) trpí kvůli novému pořadu.

Video
Video se připravuje ...

Už aby byl konec! Jiřina Bohdalová (88) trpí kvůli novému pořadu. Pavlína Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
8 fotografií