Od dětství netoužil po ničem jiném než péct a věnovat se cukrařině. Na konci deváté třídy měl jasno, že se vyučí řemeslu a bude se mu naplno věnovat. Ale byl až moc dobrým studentem, jehož vysvědčení končilo vyznamenáním, tak ho rodiče poslali na gymnázium. Josef se přesto snu nevzdával, pekl pro rodinu a kamarády a chodil také na základní uměleckou školu, kde po maturitě rok působil jako učitel.

Ale pak nastal zlom a navzdory rodičům se vydal do světa. „Sbalil jsem si věci, nasedl na vlak a po 300 kilometrech vystoupil v Praze na Hlavním nádraží. Stál jsem uprostřed haly a nevěděl, kudy kam. Najednou mi došlo, že nemám kde bydlet, nemám práci a že jediné, co mám, jsou našetřené peníze, co jsem si jako učitel vydělal. V té době jsem měl plat 8 400 korun měsíčně," řekl ve Studiu Blesku cukrář Josef Maršálek.

Nezbývalo mu nic jiného, než se vydat za svým snem. Našel si provizorní bydlení a obcházel různé podniky, až na Žižkově narazil na manžele Schickovy (rodiče fotbalisty Patrika Schicka a modelky Kristýny Schickové, pozn. red.), kteří měli kavárnu a výrobnu dortů a dezertů.

Zaměstnali mě a já pracoval od rána do večera, protože jsem ještě pomáhal kamarádovi Robertu Chejnovi v jeho kavárně péct zákusky. Při práci jsem začal studovat vysokou školu hotelovou, která je soukromá, takže jsem si všechno sám platil. V červnu 2005 jsem s kamarádkou Markétou odletěl na brigádu do Anglie, kam jsem vůbec nechtěl. Dostal jsme se do hotelu v Bathu, pak jsem pracoval v agentuře a až pak mi náhoda postavila do cesty práci v obchodním domě Harrods,“ usmívá se Josef, který svým vzhledem tak trochu připomíná obra Hagrida z Harryho Pottera. Ale Pepa, který se pořád zeširoka směje, samozřejmě vůbec není tak obrovský.

Za dobu jeho působení ve slavném londýnském obchoďáku si nad jeho dortem smlsla nejenom britská královská rodina, ale i premiér. „My jsme každý týden odnášeli dorty do Downing Street 10 (sídlo britského ministerského předsedy, pozn. red.), takže jsem tam měl za těch sedm let tři premiéry, kteří baštili moje dorty,“ chlubí se Maršálek.

Po sedmi letech si ale řekl dost, dokonce odmítl povýšení a na rok odjel do Indie, kde kamarádovi pomáhal v cukrárně. Když mu vypršelo vízum, vrátil se do Česka. Díky tomu ho nyní můžeme vídat v show Peče celá země.

VIDEO: Josef Maršálek ve Studiu Blesku: Z Hlavního nádraží k britské královně! 

Video
Video se připravuje ...

Josef Maršálek ve Studiu Blesku: Z Hlavního nádraží k britské královně! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
13 fotografií