Módní návrhářka Liběna Rochová ve studiu Blesku prozradila, že se s Františkou poznaly na módních dnech na Bertramce před revolucí. V té době Čížková navrhovala modely z pletenin a právě v těchto prostorech, které jsou poslední roky spjaté spíše s Karlem Gottem (†80), je na módních přehlídkách prezentovala.

Nyní jsme získali unikání vzpomínky z té doby včetně fotografií. „S velkým smutkem jsem se dozvěděla o smrti Františky. Ráda bych se s Vámi podělila o pár fotografií z mého ‚rodinného‘ alba. Jedná se o fotografie z roku 89, z módní přehlídky na Bertramce. Františka tam předváděla své úžasné pletené modely,“ napsala Blesku paní Věra Hinze.

„Františka měla úžasný cit pro módu, eleganci, harmonii, noblesu a to, čemu se v němčině říká ‚Klasse‘. A krásná byla ještě k tomu,“ pokračovala podnikatelka, která tehdy celou kolekci koupila! „Některé modely ze mě vyloudila kamarádka z Říma, ale pořád ještě vlastním šest kousků, které jsem nikdy nechtěla dát pryč,“ dodala. A její slova potvrdila i před rokem ve svém příspěvku na sociální síti Františka. 

„Před devětadvaceti lety v první den listopadové revoluce zvané sametová, byla sněhová břečka a marasmu doby odpovídající šedá obloha. Mým synům bylo sedmnáct, třináct a deset let. Dva starší druhý den na Václaváku byli. O nejmladšího jsem se bála a nedovolila mu jít mezi rozjařený dav. Já tenkrát dodělávala při zapnuté televizi kolekci pletenin do galerie v Norimberku, pro niž si její majitelka Věra Hinze měla přijet za dva dny. Telefon každou chvíli vyzváněl.“

Podnikatelka Věra Hinze, která tehdy kolekci pořídila, pochází z Karlových Varů a v roce 1980 odešla za manželem Thomasem do Německa. V Norimberku si v roce 1996 otevřela svou vlastní galerii s českým a slovenským uměním.

„Nabízíme věci, které zaujmou nápadem, dobrým materiálem a perfektním ručním provedením. Každý předmět je originál, jejž jinde nekoupíte. Náš obchod vyhledávají individualisté, kteří ocení výrobky moderního uměleckého řemesla a preferují nápadité a vtipné věci před masovými produkty, kterými je dnešní svět zaplaven. Za to jsou ochotni si připlatit,“ řekla před lety pro iDnes.cz sama paní Věra.

VIDEO: Přítelkyně Františky Čížkové (†67) návrhářka Rochová: V těžkých chvílích odpustila muži, který ji zranil!

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Přítelkyně Františky Čížkové (†67) návrhářka Rochová: V těžkých chvílích odpustila muži, který ji zranil! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
34 fotografií