Rozloučení s Františkou se konalo v pátek od 11 hodin ve Velké obřadní síni Strašnického krematoria. Český módní průmysl i showbyznys ji považoval za módní guru, a tak nyní truchlí nad jejím odchodem. Naposledy vydechla v neděli 15. prosince 2019. Jedním z prvních na místě byl syn Františky, fotograf Michal. Kromě něj měla Čížková ještě další dva syny Jakuba a Martina.

Dorazily i některé hvězdy, například herečka Bára Kodetová (49), spisovatelka Bára Nesvatbová (44), moderátorka Eva Decastelo (41) či exmanžel herečky Zlaty Adamovské (60) manažer Vadim Petrov (62). Do krematoria přišla také rodina Jiřího Bartošky (72), konkrétně manželka Andrea a jejich syn. Ovšem sám herec chyběl. 

„Donutila mě zamyslet se nad svým ženstvím. Já jsem se vždy cítila líp v lese s bagančaty na nohou. Ona byla jemná a něžná a s manželem Pavlem Šporclem jsme ji měli rádi. Vzájemně jsme se respektovali,“ svěřila Blesku herečka Kodetová, které prý Čížková kritizovala i její krátké vlasy. Také zalitovala, že už ji módní kritička neuslyší zpívat, s čímž nově začala.

VIDEO: Barbora Kodetová Šporclová na pohřbu Františky Čížkové

Video
Video se připravuje ...

Barbora Kodetová Šporclová na pohřbu Františky Čížkové 

„Byla to chytrá žena s nadhledem. I když jsem od ní vždy v módní policii dostala pětku, vždy napsala, že jsem hodná holka, snažila se to zmírnit,“ zavzpomínala po skončení obřadu také Eva Decastelo, která znala Františku dlouhou dobu. „Já jsem měla Františku hrozně ráda. Byla jednou z prvních osobností, které jsem potkala po příchodu do Prahy. Přátelila jsem se i s jejím synem, a měly jsme tedy k sobě jednu dobu blíž. I když jsme se nevídaly, přetrvalo to do dnešní doby,“ popsala jejich vztahy. 

VIDEO: Uplakaná Eva Decastelo na pohřbu Františky (†67): I negativa se snažila zjemnit

Video
Video se připravuje ...

Uplakaná Eva Decastelo na pohřbu Františky (†67): I negativa se snažila zjemnit 

S Františkou pojilo přátelství například též modelku Simonu Krainovou (46), ta tak krátce před 11. hodinou dorazila spolu s manželem Karlem Vágnerem ml. Společnost jí dělal také stylista Jan Pokorný. Nechyběli ani kolegové Františky z Blesku a generální ředitelka mediálního domu Czech News Center Libuše Šmuclerová (56).

Dorazila také Dara Rolins (47), která prý Františku považovala za druhou mámu. „Byla to lvice, přestože byla tak malinká, tak byla hrozně statečná,“ vzpomínala na ni přitom nedávno v primáckém Top Staru s tím, že módní kritička byla pozvaná i na její vánoční koncert. Na pohřbu se maskovala tmavými brýlemi, které měly asi skrýt slzy a zármutek. 

Krátce po 11. hodině byli smuteční hosté vpuštěni dovnitř a mohli se Františce poklonit a přiložit ke katafalku květinu. Také smutečních věnců tam měla módní kritička požehnaně. Hosté byli vyzváni, aby se zdrželi osobních kondolencí a použili raději knihu kondolencí. Poté se rozezněla píseň Ceiling Gazing a obřad oficiálně začal. Do předních lavic přišla početná rodina a ostatní pozůstalí. „Uchovejte si v paměti všechny krásné společné chvíle,“ vyzval v krátkém proslovu první řečník a poděkoval za účast i květinové dary. Následně zazněla písnička You Got the Love. Vše doplňovala prezentace fotografií ze života zesnulé Františky.

„Rozuměla jsi nám v módě i životu,“ zaznělo v dalším proslovu, kde bylo řečeno, že Čížková životem procházela se šarmem i sklenkou vína v ruce. „Vždycky jsi tančila dál. Byla s tebou obrovská sranda. Život se s tebou nemazlil, ale ty s ním jo,“ uvedla režisérka Tereza Kopáčová (49) v proslovu. Poté se síní rozezněla legendární píseň Pretty Woman a v rámci projekce s fotografiemi a záběry Františky zazněl také její hlas. Další píseň byla Don't Stop Me Now (což anglicky znamená - Teď mě nezastavujte) od kapely Queen. Právě za jejích tónů začala rakev mizet a smuteční hosté vzdali zesnulé hold tím, že si stoupli. Zatáhla se opona a ještě jednou bylo připomenuto, aby hosté využili smuteční knihy. Modelka Simona Krainová s manželem i další byli viditelně dojatí a utírali si slzy.

„Top formát, obdivovala jsem ji, byla krásná vevnitř i navenek a je pořád se mnou. Každé ráno při meditaci. To je nádherné," řekla o zesnulé její kamarádka od 70. let Liběna Rochová, která Františku ocenila i za to, že nechtěla žalovat člověka, který ji přejel a způsobil jí vážná zranění. „Inspirovala mě energií, bojovností. Bojovala s nemocí hodně dlouho. Byla velmi silná žena,“ dodala.

VIDEO: Liběna Rochová na pohřbu Františky Čížkové

Video
Video se připravuje ...

Liběna Rochová na pohřbu Františky Čížkové 

VIDEO: Zemřela Františka Čížková (†67), módní guru Blesku: Duši odhalila v knize!

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Františka Čížková (†67), módní guru Blesku: Duši odhalila v knize! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
178 fotografií