Některá slova se zaryjí do paměti a pak rezonují a bolí celý život. Obzvlášť, když jsou vyřčena těmi, které bezmezně milujeme.

„Měla bys se sebou něco dělat! Za chvilku budeš tlustá jako jiný prasnice. Podívej se na ně, klepou se jako sulc. Hnus!“ utrousil Františčin druhý manžel Milan.

A k tomu se přidalo jeho věčné podvádění. „Když jsem s ním probírala další nevěru s pohlavně nakaženou letuškou, řekl – nesaháš jí ani po kotníky!“ vylíčila před pár dny zesnulá autorka bolestné vzpomínky v autobiografické knize To jsem já, Františka.

V té době teprve 22letou Františku do té doby ani nenapadlo řešit své proporce, po téhle nejapné výtce se ovšem v její hlavě uhnízdilo přesvědčení, že je nejspíš tlustá. A záhy zahučela do koloběhu posedlé touhy po dokonalé postavě.

„Začala jsem v touze být plochá polykat projímadla... Udělala jsem ze sebe průtokovou karmu,“ svěřila se módní ikona, která nikdy v životě, a to ani v době, kdy jí manžel adresoval své nekorektní výtky, nevážila víc než padesát kilogramů...

Její syn Michal Čížek (43) jí doporučoval, aby kapitolu o své mentální poruše a otcově kritice ze své knihy vynechala. „Ale on je větším anorektikem než ty... Nesnáší lidi, kteří se nehýbou. Nechtěl ti ublížit...“ řekl tehdy své mamince, i když zrod knihy podporoval, a doprovodil ji dokonce – coby profesionální fotograf pracující roky pro prestižní agenturu AFP – krásnými fotkami. „Možná máš pravdu... Každopádně jsem jeho řečem podlehla. Byla jsem slabší. Dostal mě,“ odpověděla mu Františka a anorexie v její knize zůstala.

Vždy sama sebou

Vždy upravená a perfektně sladěná. Někdy drsná komentátorka módních výstřelků našich celebrit Františka Čížková byla také matkou, manželkou, dcerou, novinářkou a mnohem více. Oblíbená módní ikona se nebála experimentovat se svými vlasy i outfity. Jaká ale byla bez světla reflektorů? Na unikátní fotky z minulosti Františky se podívejte do naší galerie!

Ve svém panelákovém bytě, když slavila Vánoce se svými syny, nebo když pletla své první kreativní návrhy, jež jí otevřely cestu do návrhářského prostředí? Jedno je jisté! Františka Čížková byla svobodná duše a vždy byla sama sebou. „Mindráky berou sebevědomí. Podepisují se na duši, vztazích, sexu, vyčerpávají. Hodlám stárnout přirozeně. Bez plastik. S grácií,“ napsala ve své knize.

VIDEO: S Františkou na ostravském Fashion Weekendu! Co řekla v talk show?

Video
Video se připravuje ...

S Františkou na ostravském Fashion Weekendu! Co řekla v talk show? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
63 fotografií