Od oznámení Gottova úmrtí se začalo postupně místo před jeho bydlištěm zaplňovat předměty, které pokryly celou ulici, a zatarasily dokonce i vchody k sousedům. Lidé zapálili svíci či zanechali vzkaz a na místě většinou chvíli mlčky postáli a někteří si i pobrečeli. Nikdo by ale neřekl, že se cena donesených předmětů vyšplhá až do milónových cifer a že zabere více než 400 metrů čtverečních.

Přestože bylo původně avizováno jinak, předměty, které »zavalily« vilu zesnulého zpěváka, se nakonec v pondělí nelikvidovaly. Termín úklidu byl na přání rodiny odložen, ale nebylo známo, kdy se tomu tak stane. Podle technické správy komunikací řešil zrušení pietního místa s rodinou přímo pražský magistrát.

„Další informace ohledně úklidu prostor před vilou poskytne rodina Karla Gotta,” řekl Blesku tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Slibovanou zprávu o likvidaci přibližně 30 tisíc svíček na Bertramce rodina na oficiálním webu zveřejnila krátce po sedmé hodině večer. 

„Na základě některých zpráv upřesňujeme, že vzhledem k tomu, že pietní místo vzniklé v ulici Nad Bertramkou se nachází na veřejné komunikaci, je dle dohody z ranního jednání na Magistrátu hlavního města Prahy potřeba co nejdříve přistoupit k pietnímu odvezení květin a uchování vzkazů, upomínkových předmětů a svíček. Vzkazy a dárky si rodina ponechá jako památku, stejně jako svíce a část květin, a zvažuje několik možností, jak je ještě využít, aby nesly vzpomínku na odchod Karla Gotta. V duchu této ranní dohody pak všechny zúčastněné strany postupují," uvedla tisková mluvčí rodiny Aneta Stolzová na webu KarelGott.com. 

Asi půl hodiny po půlnoci začaly v ulici Nad Bertramkou velké manévry. Technické služby za asistence městské policie uzavřely zátarasy přístup do ulice, navezly tam techniku a velký úklid začal. Po dlouhých šesti hodinách, ovšem ještě před rozedněním, bylo hotovo.

Tisíce svíček připomínaly jen zbytky vosku tu a tam připečené na asfaltu. Osvobozeno bylo po téměř dvou týdnech také auto, jehož majitel nestihl před záplavou svíček včas odjet a které muselo být následně před pietou doslova uchráněno kovovými plůtky. 

Fotogalerie: ROK OD SMRTI KARLA GOTTA (†80): TAKHLE SE…
607 fotografií

Před lety podobnou záležitost vyřešili výtvarníci Roman Švejda a Lukáš Gavlovský a ze svíček na počest Václavu Havlovi (†75) vytvořili velké voskové srdce. Jeden z nich nyní promluvil, jestli by to bylo možné udělat i v tomto případě, pokud by si to pozůstalí přáli. „Teoreticky jo. Já jsem mluvil s kolegou o tom, jsme se jaksi v tom velmi shodli, ale jedná se o úplně jiný příběh a jinou osobnost, a to jak to tak přirozeně vyplynulo tehdá, tak to je opravdu něco, co se nedá opakovat," řekl pro primácký TopStar Lukáš Gavlovský  - malíř, fotograf a nezávislý umělec.

Vzhledem k obrovskému zájmu o poslední rozloučení se zesnulým zpěvákem byla nainstalována Gottova fotografie také do zahrady Kinských, kam se mohli lidé rovněž přijít rozloučit. Právě sem byly převezeny všechny květinové dary z paláce Žofín. Úklid předmětů zde proběhl podle plánu v pondělí 14. října. Ovšem krátce na to už se na místě opět objevily svíčky na památku Mistra.

„Květiny, věnce a veškeré předměty, které lidé na pietní místo přinesli, budou uschovány, než se vyjádří rodina Gottových, jak s nimi naložit,“ sdělil Blesku náměstek primátora Petr Hlubuček. Rodina údajně projevila přání kytky pustit po Vltavě, jak tomu bylo v roce 2011 u prezidenta Václava Havla (†75).

Sotva ale červený koberec ze svíček, vzkazů a darů zmizel, lidé začali v úterý ráno krátce po rozednění nosit svíčky nové. Zatím to tedy vypadá, že generální úklid se bude možná za několik dní zase opakovat, jen už nejspíš ne v takové míře. V naší galerii můžete vidět první fanoušky, kteří zahájili druhou etapu piety před Bertramkou.

Lípa v kraji mládí

Nejen jako na Zlatého slavíka, ale také jako na mladého kluka s kytarou vzpomínali lidé v Újezdu u Svatého Kříže, kde Karel Gott trávil u své babičky celé prázdniny, a má zde dokonce i svou lípu. Tu vysadili Gottovi v Újezdu před několika lety, když poprvé onemocněl rakovinou. Listy stromku už zezlátly a opadávají, ačkoliv ostatní lípy v obci mají stále ještě zelené listy. 

VIDEO: Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem Česká televize

Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
Autor: Blesk

Fotogalerie
185 fotografií