Milovala prkna, která znamenají svět a která jí byla za normalizace na dvacet let zapovězena. A také svůj byt nad pražským Národním muzeem, kde ráda přijímala návštěvy. Na sklonku života ale byla sama a zdánlivě zapomenutá v sociálním ústavu. Právě odtamtud ji v neděli odvezli kvůli nachlazení do nemocnice, kde se nakonec naplnil její osud.

Život pro ni podle jejích slov ale skončil daleko dřív. Když letos v únoru zemřel její manžel, kameraman Stanislav Milota (†86), všechno pro ni skončilo. „Dokud žil můj muž, bylo to krásné. Po sedmapadesáti letech soužití to nesu těžko. Ale musí to člověk nějak přijmout,“ prohlásila měsíc po jeho smrti. „Přežila jsem všechny kamarády. Nevím, proč mě Pán Bůh takhle zkouší,“ dodala smutně Chramostová v Deníku N.

Poslední přání

Právě na pohřbu manžela se objevila na veřejnosti naposledy. „My jsme spolu byli tak šťastní, že teď už pro mě život nemá cenu. Já už tady taky nejsem k užitku. To bych musela dát své tělo nějaké patologii, aby na něm vědecky něco vytěžila. Jinak nevím, jak bych mohla být ještě užitečná,“ prohlásila herečka napůl vážně, napůl s humorem sobě vlastním.

A víc než státní pocty si Vlasta přála jediné – setkat se po smrti s mužem, s nímž ustála nejtěžší roky svého života. „Nemohu říct, že tomu věřím, ale strašně bych to chtěla. Chtěla bych, aby se naše duševní cesty jakoukoli formou potkaly. Nemůžu si představit, že by to skončilo jen tak. Taková síla se nemůže ztratit, nemůže zmizet,“ uzavřela Chramostová dojemně.

VIDEO: Pohřeb kameramana Stanislava Miloty (†85): Přišel Havel, Bohdalová či Brabec

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb kameramana Stanislava Miloty (†85): Přišel Havel, Bohdalová či Brabec Blesk TV

Fotogalerie
27 fotografií