Usedlost koupil Václav Havel se ženou Olgou (†62) v roce 1967 na inzerát za 14 000 korun. Za svého života zde přijímal návštěvy řady významných osobností, pořádal tu slavnosti, divadelní vystoupení a relaxoval. Nyní místo opanovalo ticho. Pouze Havlovi příznivci sem několikrát ročně přijíždějí položit květinu či zapálit svíčku.

„Asi jednou za rok jezdil někdo z nadace Olgy Havlové kolem chalupy sekat, ale jinak se tam nic neděje,“ řekl starousedlík, bývalý soused a přítel exprezidenta Vladimír Pechan, který se aspoň snaží udržovat pietní místo u chalupy.

I když se Dagmar Havlová na Hrádečku neukazuje, přesto v minulosti několikrát řekla, že chalupu po zesnulém manželovi má ráda. Dokonce údajně odmítla mnoho zájemců, kteří objekt v hodnotě několika milionů korun chtěli koupit. Nechávala se slyšet, že ji neprodá z úcty k zesnulému choti a jeho památce. Občas přijede jen na otočku zkontrolovat stav chalupy a vyvětrat. „Žije společenským životem a tohle jí nic neříká,“ poznamenal Pechan.

Mezi lidmi na Hrádečku se ale nyní hovoří o tom, že Dagmar Havlová se tu chce zřejmě pustit do podnikání, a to na pozemku poblíž chalupy, který vedle ní zdědila po exprezidentovi. Jde o skoro 1,5 hektaru půdy, kterou měl ještě za Havlova života v nájmu nimrod Josef Trpák a chtěl na ní mít oboru pro daňky.

Havlova chalupa na Hrádečku bývala místem setkávání disidentů, chartistů, umělců a centrem politického odboje. Za totalitního režimu ji proto hlídali estébáci. Havel byl za svoji činnost v disentu odsouzen k domácímu vězení, které si v 70. letech odpykával pod dozorem státní bezpečnosti právě na Hrádečku. Napsal na ní i několik svých her. Po revoluci 1989 zde vedl různá jednání a jako prezident zde přivítal i světové politiky. Chalupa se stala i poslední místem jeho života, který skončil 18. prosince v roce 2011.

VIDEO: Dagmar Havlová na premiéře Tarantina: Usměvavá, vyžehlená a v doprovodu kamarádky! 

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová na premiéře Tarantina: Usměvavá, vyžehlená a v doprovodu kamarádky! David Turek

Fotogalerie
65 fotografií