Každé druhé dítě v Česku má na svém mobilním telefonu staženou aplikaci TikTok. Jde o jednu z momentálně nejstahovanějších aplikací, celosvětově ji užívá už kolem 500 milionů lidí, z čehož 40 procent tvoří děti a teenageři.

Kouzlo sítě čínského původu, která před necelými dvěma roky pohltila a nahradila populární Musical. ly, spočívá ve sdílení krátkých videí, obvykle do 15 vteřin. Konzumace videa je pro dnešní mládež daleko pohodlnější než louskání písmenek.

Odvyprávět příběh nebo něco předvést, přijmout nějakou z výzev... Problém? Na rozdíl od jiných sítí typu facebooku či instagramu jste na Tik- Toku na očích doslova celé planetě. Soukromí sice lze upravit, ale právě tomu se uživatelé brání, smyslem je přece posbírat co nejvíc »srdíček«! Věkové omezení je lehoučké obejít, a tak často 10leté děti sdílejí různé scény ze svých dětských pokojíčků, k nimž jim po chvilce létají »srdíčka« od neznámých dospělých.

TikTok totiž není jen hernou dětí, z třetiny jsou uživateli sítě lidé nad 30 let. Nikdo navíc nezjistí, kolik dalších se na falešných účtech vydává za teenagery... A jsme doma! Co se ze zprvu nevinných konverzací může vyvinout, není těžké domyslet.

Predátoři všude!

„Já sám jsem se už setkal s tím, že mi opravdu mladé dívky přeposílaly konverzaci, kde je žádá dospělý muž, ať mu pošlou své nahé fotky. Nejprve jsem tomu nechtěl věřit, ale těch případů přibývá,“ potvrdil závažnost situace nejslavnější český TikToker Adam Kajumi (21), který byl hostem nového pořadu Chyceno v síti.

On sám své fanoušky prý nabádá k opatrnosti na všech sociálních sítích! Vliv k tomu má obrovský. Hvězdy TikToku jsou novodobé celebrity, schopné zaplnit na svých akcích klidně i největší obchodní centra v Česku. Přezdívá se jim »Museři«!

Chudáci děti!

Vedle pedofilních nástrah je podle něj druhým velkým problémem, že se děti stávají terčem anonymní internetové agrese a kyberšikany. „Občas je mi opravdu zle z toho, jak nenávistné komentáře dostávám. Já jsem dospělý člověk, ale nevím, jak se s tím vyrovnávají děti. Vím že na Tik- Toku jsou dokonce i pětileté,“ postěžoval si Kajumi, který prý velmi hlídá obsah, který zveřejňuje. A i on, který díky této platformě vydělává přes 100 tisíc měsíčně, volá po zpřísnění a regulaci obsahu. Dlouhodobě na problém s TikTokem upozorňuje stránka www.e-bezpeci.cz, kterou provozuje Centrum prevence rizikové virtuální komunikace, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Největší rizika TikToku

  • Stovky sexuálně explicitních videí zachycujících velmi malé děti (pod 12 let věku).
  • Klasická pornografie zachycující dospělé, např. záznamy masturbujících mužů podle vzoru známého videochatu Omegle.
  • Tzv. killingstalking, což jsou videa zachycující chlapce, kteří si vzájemně přikládají nože na hrdla, předstírají vzájemné týrání.
  • Videa zachycující různé způsoby sebepoškozování, návody ke spáchání sebevraždy.
  • Hating, tedy urážení a zesměšňování ostatních uživatelů pod rouškou anonymity, šíření nenávisti.
  • Nahrané video může kdokoli zparodovat díky funkci »duet« a zesměšnit původního autora.

Policie TikTok řeší

„Kriminalitou páchanou na internetu se zabývají kriminalisté z celorepublikových útvarů, ale také policisté na jednotlivých krajských ředitelstvích PČR. Jestliže existuje podezření na protiprávní jednání, vždy se věcí zabýváme. Nejinak je tomu u potenciální trestné činnosti páchané prostřednictvím aplikace TikTok,“ sdělila Blesku policejní tisková mluvčí Lenka Sikorová.

Doporučení pro rodiče

  • Zajistit základní bezpečnostnostní parametry uživatelského profilu - tj. nastavit uživatelský profil dítěte na soukromý, nikoli veřejný. Tím pádem nebude produkce dítěte automaticky veřejná.
  • Vypnout lokalizační služby v aplikaci TikTok/Musical.ly. Tj. nepůjde sledovat, kde se dítě nachází, odkud se připojuje.
  • Pokud je to možné, zajistit si jako rodič přístup do profilu dítěte a monitorovat, jaké aktivity na profilu provádí. Zaměřit se na přístup ke vhodnému a nevhodnému obsahu.
  • Nainstalovat si aplikaci TikTok a upozornit dítě na to, že budete jeho činnost – stejně jako ostatní uživatelé – sledovat.
  • Otevřeně s dítětem komunikovat o tom, co na internetu dělá, a nastavit jasná pravidla pro využívání technologií – včetně limitování času apod.

Fotogalerie
10 fotografií