Do vězení se Tomáš Řepka, nový nejslavnější český vězeň (hned po Jiřím Kajínkovi) odsouzený za prodej auta, které nebylo jeho, pornoinzeráty na jeho exmanželku Vlaďku Erbovou, vydal pouze s jednou malou černou sportovní taškou fotbalového klubu Amfora.

Snad v ní měl všechno potřebné - a dokonce i to, co vůbec nebude potřebovat! Protože jak se píše v příručce, „pokud se budete řídit výzvou ‚nic si do výkonu trestu nebrat‘ s sebou, stanou se vám první týdny výkonu trestu peklem na zemi“.

Tome, co s sebou nebrat?

Jsou věci, které údajně v jedné věznici povolí a v jiné ne. Mnohdy také záleží na momentální náladě vězeňského vychovatele či dozorce u rozbalování tašky, balíku nebo listovní zásilky. Některé věci prý může blahosklonně přehlédnout, jiné vyhodit, další zamknout do skladu. Člověk nastupující do vězení u sebe samozřejmě nesmí mít drogy, alkohol, jedy, zbraně, tlakové nádoby (tedy ani spreje), jehly a nůžky, nádoby ze skla a ani elektroniku, která neprošla kontrolou věznice. Po řádné kontrole se pak na ní bude skvět pečeť. Nesmí mít u sebe ani mobilní telefon, tablet ani notebook, což jistě velice nerada uslyší Tomášova partnerka Kateřina Kristelová (39), kterou na veřejnosti nevidíte jinak než s mobilem v ruce.

Ve vězení s sebou ale můžete mít pouze radiopřijímače, televize, DVD přehrávače. Tyto přehrávače však nesmí obsahovat žádné nahrávací zařízení, USB vstupy, porty pro paměťové karty či wi-fi. K elektronice musíte mít sluchátka. Všechny tyto předměty musí navíc projít skladovou kontrolou, která někdy trvá i měsíc či dva, a schvalovacím procesem. Za tento úkon se platí 160 korun na kus.

Tomáš u sebe nesmí mít ani žádné léky či neschválené vitamínové přípravky, to vše musí předem povolit vězeňský lékař. U Řepky ovšem nelegální přechovávání drog naštěstí nehrozí, a nezbývá než doufat, že není ani tak hloupý, aby se pokoušel propašovat do cely telefon, aby mohl být ve spojení se svou láskou Kateřinou. Nalezení nepovolených a zakázaných věcí se pochopitelně přísně trestá - od domluvy vychovatelem přes kázeňský trest zapsaný do spisu vězně či zákaz vycházek až k trestu 28 dnů na samotce. Dozorci navíc často dělají nečekané „šťáry“.

„Jsou i různé drobnosti, nad jejichž zákazy zůstává rozum stát, nebo je jimi nebezpečí vnesení drog dovedeno až do krajnosti… ale nakonec - přijdete do vězení a v něm nefunguje civilní logika, ale absolutní moc lidí na druhé straně mříží nad vámi,“ stojí v příručce. Například šampon či sprchový gel může být pouze v průhledném obalu, aby bylo vidět, zda není uvnitř něco schováno, panuje zde přísný zákaz si do vězení přinést „civilní“ ručník“ a na „civilním tričku“ pro sportování nesmějí být žádné nápisy a knoflíčky.

A bez čeho do vězení rozhodně nechodit?

Podle 99 % všech vězňů je ve vězení nezbytné mít dostatek tabáku (platí zde jako nejtvrdší měna), kávy, cukru a čokolády, poštovních známek, psacích potřeb a peněz. Nutnost je i kvalitní kosmetika, hygienické potřeby a holicí strojek. Doporučuje se mít s sebou rovněž budík (na baterie, zásuvky bývají většinou jenom na chodbách, kdežto baterie se dají zakoupit ve vězeňské kantýně), hrnek, lžičku, pantofle – jedny do cely, druhé do sprchy. Ve vězení se člověk také neobejde bez visacího zámku na skříňku, většině trestanců se hodí až tři (jeden na skříňku na cele, druhý na skříň s pracovním oblečením, třetí na skříňku na pracovišti, pokud takové místo bude Řepka při svém výkonu trestu navštěvovat).

Čas si zde člověk může krátit zábavou v rámci možností, a tak se doporučuje nastoupit do vězení s knihami, kartami, pingpongovými pálkami a míčky (stůl na ping pong je údajně v téměř každé vězeňské společenské místnosti), fotbalovým míčem nebo šachy. Mnozí se také baví tím, že (o sobě a svém životním příběhu) píšou knihu – ostatně i sám Tomáš se TopStaru pochlubil, že je o jeho další autobiografii náramný zájem. Může se do jejího sepisování v rámci autentičnosti pustit už v cele. Jednou za šest měsíců mu rovněž můžou jeho blízcí poslat pětikilogramový balíček, a v něm další potřebné věci, o jejichž nezbytnosti se pár měsíců za katrem přesvědčí.

Vězeň u sebe mít žádné peníze nesmí, takže cokoli si s sebou Tomáš přinese (případně ve vězení dostane nebo vydělá), se uloží na jeho bankovní vězeňské konto, a z toho pak může čerpat finance na své nákupy v kantýně. Poté, co vyjde jako nový člověk zpoza mříží, věznice mu zbytek peněz vyúčtuje a dá v hotovosti. Rovněž se doporučuje se s ostatními vězni o svůj majetek příliš nedělit, maximálně s pár „přáteli“, s nimiž bude Tomáš trávit čas.

Přesto, že to zatím všechno zní jako trochu ostřejší letní tábor, příručka všechny budoucí „mukly“ varuje před tím, že je tak či tak čeká velký šok: „Připravte se na to, že za ocelovou branou a žiletkovým plotem věznice vás čeká úplně jiný svět, ve kterém co nemáte u sebe a s sebou, to prostě neexistuje.“ Tak snad Řepka balení do krimu nikterak nepodcenil!

VIDEO: Řepka je ve vězení: Hrdě a se vztyčenou hlavou nenastupoval...

Video
Video se připravuje ...

Řepka je ve vězení: Hrdě a se vztyčenou hlavou nenastupoval... Aktu.cz

Fotogalerie
63 fotografií