Vorlíček na svého kamaráda vzpomíná v životopisné knize Pane, vy jste režisér. „Jan Libíček byl velice vážně nemocný člověk, který měl navíc hrůzu z doktorů, a proto své potíže přede všemi tajil. Ani manželka ani dcery ho nikdy nedokázaly dopravit k doktorovi. Zpětně víme, že měl těžkou cukrovku, ale zřejmě o tom nevěděl ani on sám, protože se nikdy nenechal vyšetřit," píše v knize Vorlíček.

K  tragédii lidské i profesní došlo, když chtěl Libíček po kolegovi Vladimíru Menšíkovi dopít zkažené mléko v sáčku. „Libíček byl dost šetrný, asi si řekl, že to je škoda, tak mu ten pytlík vzal, sám z něj upíjel a už mu ho nedal. Pak najednou vstal, jako že chce někam jít, a najednou spadl po zádech do Vltavy," popsal hrůzné okamžiky slavný režisér.

VIDEO: Tajemství filmů Václava Vorlíčka! Co se skrývá v jeho biografii?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství filmů Václava Vorlíčka! Co se skrývá v jeho biografii? David Turek, Aleš Brunclík

Na místě byli připravení potápěči, kteří herci hned poskytli pomoc. „Měli jsme tam kaskadéry s motorovým člunem, pořádný vazouny, ti k němu hned přispěchali a bezvládného herce z vody vytáhli. Pokoušeli jsme se ho vzkřísit, okamžitě jsme přivolali záchranku, která vzápětí dorazila, a Jan se skutečně tak napůl z mrákot na chvilku probral."

„Jenže jak nad sebou spatřil saniťáka v bílém plášti a nosítka, propukla jeho panická hrůza, až přímo fobie z lékařů. Přestože utrpěl těžký kolaps, jak jsme se později dozvěděli, strach ho přiměl se z posledních sil zvednout a pokusil se utéct. Tak veliká byla jeho panika. Vyškubl se jim, ale udělal jen pár kroků, než zase v bezvědomí upadl. Naložili ho a vezli do špitálu, ale už nedojeli. Jan Libíček cestou zemřel, takže s ním zamířili přímo na prosekturu," dodal smutný režisér s tím, že Libíčka ve filmu nahradil Zdeněk Řehoř.

VIDEO: Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili?

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
20 fotografií