A netroufá si to ani syn známé režisérky, která se zasloužila o nejslavnější postavu Postráneckého – roli Michala v »komedii století« S tebou mě baví svět. „Nevím, jestli máma vůbec ví, že pan Postránecký zemřel. Já jsem jí to rozhodně neřekl, ani jsem s ní o tom nemluvil. Jsem v zahraničí,“ řekl Blesku podnikatel a režisér Petr Poledňák (56).

Moc dobře ví, že smrt Postráneckého pro jeho matku znamená obrovskou bolest v srdci. A s tím jsou samozřejmě spojené obavy, jak to slavná režisérka ustojí. Před třemi lety ji skolila velmi těžká mozková mrtvice, kvůli které skončila na invalidním vozíku a celkově ji naprosto paralyzovala.

Posílal energii

Když se to stalo a Marie bojovala na ARO o život, byl to právě Postránecký, který se modlil k Bohu a všemi možnými cestičkami se kamarádce snažil i s manželkou Helenou (72) poskytnout tu největší podporu. „Jakmile jsem se tu zprávu dočetl, hned jsem volal Mařenčinu synu Petrovi. Říkal jsem, že až se maminka probere, ať jí vyřídí, že jí s manželkou posíláme energii,“ řekl Blesku tehdy herec, kterého Poledňáková poznala právě přes jeho manželku-baletku. A když se potom dozvěděl, že režisérka už leží »jen« na JIP, oddechl si se slovy: „Zaplať pánbůh! Děkuju Pánu Bohu.“

Velké kamarádství započalo před 37 lety, když Poledňáková obsadila Postráneckého právě do filmu S tebou mě baví svět. „Vůbec jsme tehdy netušili, že ta komedie zaznamená takový úspěch, který přetrvá desetiletí,“ přiznal Václav, který se stal režisérčiným dvorním hercem.

„S Marií jsem potom natočil ještě film Zkrocení zlého muže, a to byla moje cesta k Mařence, kterou jsem si zamiloval jako člověka a jako geniálního tvůrce. A především jako opravdového kamaráda,“ upřesnil kdysi Postránecký, který v úterý večer podlehl rakovině jícnu poté, co začala metastazovat do celého těla.

Jak se poznali?

„S Marií Poledňákovou jsme se sešli zajímavým způsobem, neboť ona dříve znala moji ženu, která tancovala v nějaké její inscenaci. Teprve až pak, po mé ženě, učinila zkušenost se mnou. Poprvé jsme spolu natočili nějakou televizní inscenaci, už si ale nepamatuji, co to bylo. A pak se stalo, že Mařenka Poledňáková navštívila divadelní představení Pes na seně v Divadle Rokoko, které bylo tenkrát součástí Městských divadel pražských. Říkala, že se tak dobře bavila, až si otloukla čelo o opěradlo v předešlé řadě. A tak přišla nabídka na práci ve filmu S tebou mě baví svět. Myslím, že velkou zásluhu na tom, že jsme spolu pracovali i nadále, má Julek Satinský, kterého jsem v podstatě Marii Poledňákové vnutil,“ popsal už dříve Blesku herec.

Poté, co se Poledňáková dostala z nejhorších následků mozkové mrtvice, Postránecký ji s manželkou pravidelně navštěvoval. A to i v době, kdy už bojoval o život s rakovinou. Osud už bohužel těm dvěma nedopřál, aby to spolu ještě jednou rozehráli na place. Režisérka se ale zasloužila i o hercovu úplně poslední filmovou roli. Přestože si už ze zdravotních důvodů nemohla stoupnout za kameru, tak svého kamaráda prosadila do filmu Ten, kdo tě miloval, který se točil na motivy její knihy. „Děkuji Mařence. Byl to můj poslední film. Cítím, že už mi jiný nebude dopřáno natočit...“ prohlásil před měsícem pro Blesk už v nemocnici Postránecký a bohužel se ukázalo, že měl pravdu.

Postránecký zemřel kvůli rakovině jícnu! A Agáta Prachařová je na pokraji svých sil!

Video
Video se připravuje ...

Postránecký zemřel kvůli rakovině jícnu! A Agáta Prachařová je na pokraji svých sil! Martin Balcar, Aleš Brunclík

Fotogalerie
73 fotografií