Tohle měla být chvíle, kterou si měl vychutnat jako svůj triumf. O dva roky mladší Zdeněk Svěrák (83) mu na jevišti pražského kina Atlas měl předat cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova.

K tomu sice došlo, profesor Ječmen z filmových Básníků či Servác ze Tří veteránů byl ale tak zesláblý, že za ním Svěrák musel do první řady, protože vyjít schody na pódium by mu dělalo velké problémy.

„Tady došlo k nějakému omylu, že já tu cenu už rok mám a pan Josef Somr ji ještě nemá. Jsem šťastný za to, že mu ji můžu předat,“ prohlásil vrchní »cimrmanolog« a se skleněnou soškou se vydal vstříc k jejímu novému majiteli.

„Vážení přátelé, omluvte mou hlasovou i celkově tělesnou indispozici, právě jsem se vrátil z jistého nemocničního zařízení a teprve sbírám síly. Takže budu opravdu stručný – moc vám děkuji za tuto cenu,“ řekl dojatě slabým hlasem.

Problémy tají

Další profesní plány prý zatím nemá. „Uvidíme, co mi dovolí zdravotní stav...“ poznamenal legendární herec. O tom, že mu není dvakrát nejlíp, nemusel mluvit ani nahlas. Sice se závěrem odvážil vystoupit na pódium kvůli společné fotce oceněných, každý pohyb mu ale dělal evidentní problémy a zadýchával se po každé větě. „Nezlobte se, nechci ke svému zdraví nic říkat,“ řekl Blesku Somr a tichoučce se vytratil.

Den po svých 85. narozeninách, které měl 15. dubna, musel Josef Somr podle informací Blesku na Neurologickou kliniku 1. LF UK a VFN do pražské Kateřinské ulice. „Lepší už to nebude a já jsem se s tím stárnutím smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce. Jsme už schránky zchátralé...“ komentoval to herec, který se naposledy objevil v šestém díle Básníků, a to ještě s podmínkou, že bude hrát vleže.

Namluvil Bibli i Švejka

Nezaměnitelný Somrův hlas zní z desítek audioknih, mj. z 19 CD s Novým zákonem či z CD s Osudy dobrého vojáka Švejka. Zatím poslední jím namluvenou audioknihou je Stín od Jiřího Křižana.

Českou audioknihou roku 2018 se stal historický román Terror amerického spisovatele Dana Simmonse v podání hned 11 herců (mj. M. Stránský, D. Novotný, J. Beneš, J. Vlasák).

VIDEO: Josef Somr se smířil se stářím a nemocemi.

Video
Video se připravuje ...

Václav Postránecký je doma z nemocnice! A Josef Somr se smířil se stářím a nemocemi. Martin Balcar, Lukáš Červený

Fotogalerie
31 fotografií