Satoranský byl žákem Havelkové na FAMU. Měl ji moc rád. O to víc se těšil na natáčení seriálu Jaroslava Dietla (†56), kde mu milovaná paní profesorka hrála maminku.

„V jedné scéně jsem ji měl obejmout. Udělal jsem to opravdu upřímně, nehrál jsem to. Ale paní Havelková mi po čase prozradila, že jsem jí při tom objetí zlomil žebra. Tak moc jsem ji měl rád,“ přiznal při projevu nad rakví herec. „Děkuju vám za krásná setkání. Budu vzpomínat,“ slíbil s pohledem na rakev s ostatky.

Mnoho lidí si ale ve středu v poledne do strašnického krematoria cestu nenašlo. V první řadě pak usedl syn, muzikant Ondřej Havelka (62) s partnerkou Alicí Kovácsovou, dcerou Rozálií (19) a jeho sestra Daniela s rodinou. Z kolegů si čas udělali pouze Josef Somr (82), Petr Kostka (78), František Skřípek (65) či prezident Herecké asociace Jiří Hromada (58).

Kdo na milovanou kolegyni nezapomněl, byl herec Josef Somr. Položil květiny, před rakví se pokřižoval a pak si během obřadu utíral slzy. Herec s Libuší Havelkovou často hrál, působil v rozhlase i načítal knihy. Možná se mu taky ve smuteční síni vrátily vzpomínky na jaro 2011, kdy se tady navždy loučil s partnerkou, herečkou Zuzanou Šavrdovou (†65). Podlehla rakovině.

Smrt kolegyně Havelkové ho zasáhla. „Promiňte, nemohu mluvit,“ řekl při odchodu viditelně dojatý a smutný.

Fotogalerie
74 fotografií