„Chci umřít doma. Se závislostí na druhých život pro mě už ale ztrácí smysl,“ řekla Blesku před sedmi lety maminka herce a zpěváka Ondřeje Havelky (62). Meniérova nemoc, se kterou se dlouho snažila bojovat sama, je ale nelítostná. Před třemi lety babička Libuška prodělala silný záchvat, během něhož upadla doma na podlahu a ležela tam celou noc.

A protože rozsah záchvatu nelze nikdy předvídat, bylo už nejen synovi jasné, že potřebuje 24hodinový dozor. Havelková se tak musela smířit s tím, že se natrvalo nastěhuje do gerontologického centra, odkud se už nevrátila. Zprávu o hereččině smrti přinesl Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla.

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že odešla dlouholetá členka ND,“ sdělil včera Blesku. „Byla to ta nejmaminkovatější maminka, jakou jsem kdy poznal. Ať je jí herecké nebe lehké,“ prohlásil prezident Herecké asociace Jiří Hromada (58), který smutnou zprávu potvrdil.

Meniérova nemoc

Meniérova nemoc, kterou herečka trpěla, postihuje rovnovážné ústrojí v uchu. „Najednou mě chytne motolice, dostanu závrať, ztratím rovnováhu a v záchvatu končím na zemi,“ stěžovala si herečka. „Potom se mi sluch a rovnováha vždycky trochu upraví a já ze země vstanu,“ popisovala Havelková chorobu, kvůli které musela skončit v Kouzelné školce. „Beru prášky, nikdy ale nevím, kdy mě to chytne. Je to mnohem horší než mořská nemoc,“ tvrdila.

 

Fotogalerie
15 fotografií