Dá se říct, že se Věře Špinarové splnil sen mnoha umělců – zemřít na jevišti. Sympatická Věra patřila ke stálicím rockové a populární hudby, vydala třináct desek se svými hity a na koncertech byla známá svým temperamentním a vitálním vystupováním. A právě na koncertě v čáslavském divadle, kde vystupovala s kapelou svého syna Adam Pavlík Band, zkolabovala. Ani rychlý transport vrtulníkem do pražské nemocnice v Motole jí už ale nepomohl…

O její velké oblíbenosti širokými masami svědčí i fakt, že se jejího pohřbu ve Slezské Ostravě zúčastnilo více než 40 tisíc lidí, a původně vyhrazený čas pro veřejnost (tedy tři hodiny kondolencí), se musel prodlužovat. Špinarovou na její poslední cestě vyprovázeli například i motorkáři ostravského spolku HOG Chapter Ostrava a až k obřadní síni dojelo na dvě stě motorek. „Dnes 2 roky. Mami, chybíš,“ napsal na sociální síť její syn, Adam Pavlík, ke smutné fotce maminčina hrobu.

Prezident Miloš Zeman (74) jednu dobu dokonce zvažoval udělení státního vyznamenání Věře Špinarové in memoriam u příležitosti oslav Dne vzniku samostatného Československa 28. října, ale syn zpěvačky ocenění odmítl převzít. „Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla. Prezident má být reprezentací národa a takovým pan Zeman pro ni nebyl,“ vysvětlil Pavlík pro ČTK a dodal, že se pro tento krok rozhodl po konzultaci s rodinou.

Oceněním pro ni měla být tedy alespoň bronzová socha v životní velikosti, kterou nechali zhotovit radní Moravské Ostravy. Nepříliš lichotivá skulptura Davida Moješčíka (44) stojí už takřka půl roku v Husově sadu v centru Ostravy, zda tam ale bude i v budoucnu, není prozatím jasné.

Adam Pavlík totiž ze všech sil bojuje za její odstranění, a dokonce starostce města předal petici s 1600 podpisy, které volaly po jejím zbourání. „Socha se mamince nepodobá ani zdánlivě. Nemá svoje vlasy, ani takový účes nikdy neměla. Neměla nikdy takové uši, ani nos. Jediné, co je podobné, jsou kozačky, jinak nic,“ zlobí se muzikant, který oslavnou sochu pro svou slavnou matku považuje za dehonestující paskvil…

VIDEO: „Ten paskvil prostě musí pryč,“ říká syn Věry Špinarové

Fotogalerie
60 fotografií