Tvrdí to i režisér Lubomír Zemanec (43), který s nejmenší českou herečkou, vysokou pouhých 120 cm, napsal knihu Možná. Vídali se téměř denně několik let.

Žádný pláč

„Aťka měla ráda humor, raději se smála, než by plakala. To by určitě chtěla i dnes,“ řekl Zemanec Blesku. „Určitě by prosadila, aby bylo veselo i na pohřbu. Rozdala přece hodně radosti, přinášela lidem pohodu,“ dodal. Proto ve Velké síni strašnického krematoria zazní v jejím nenapodobitelném podání rozverná písnička Zázračný doktor, kterou všichni znají jako Uiuaa.

Živá hudba

Další skladba, která herečku vyprovodí, je z dílny Ennia Morriconeho (90). Jde o Aťčinu oblíbenou melodii z filmu Tenkrát na Západě. „Ve smuteční síni zazní dokonce živá hudba. Neteř objednala skupinu, která v krematoriu na poslední cestu zahraje,“ prozradil režisér. Není dosud jasné, zda zazní Svobodova Včelka Mája. Ta ji sice proslavila, ale rovněž pro herečku znamenala celoživotní »stigma«. Pro většinu lidí byla prostě Mája, a nic víc... Řeč nad rakví pak pronese kněz Hieronymus Jan Hejduk (34), který kvůli tomu přijede z rakouského kláštera.

 

3 pohřby po sobě

Aťčin pohřeb zahajuje smutnou třídílnou sérii. Zítra se příbuzní a veřejnost rozloučí v jedenáct hodin na stejném místě s hercem Stanislavem Zindulkou (†86), který podlehl těžké nemoci, a v sobotu je v Rokycanech pravý romský pohřeb zpěvačky Věry Bílé (†64).

Fotogalerie
50 fotografií