Nápad se sochou dostal Věřin prasynovec Milan Mikulič. Ten o jejím vybudování jednal se starostou Rokycan Václavem Kočím. Aby mohla socha zesnulé vzniknout, byl už zřízen transparentní účet, kam lidé mohou posílat peníze a podpořit tak jeho myšlenku.

Zpěvaččin prasynovec by si přál, aby vznikla lavička s bronzovou sochou, na kterou by si lidé mohli sednout a s podobiznou Věry Bílé se vyfotit. Socha by měla být umístěna před obchodním domem v Rokycanech. Zpěvačka tam totiž za života často sedávala na lavičce.

„Pan starosta je nápadu nakloněn. Myslím, že by si to Věra zasloužila. Pro českou i romskou kulturu toho hodně udělala. Je dobré, aby se na ni nezapomnělo,“ řekl pro iDnes.cz Mikulič. Sbírka byla zahájena minulý pátek a dosud se podařilo nasbírat čtyři tisíce korun.

Posmrtné podobizny v podobě sochy se dočkala i Věra Špinarová (†65), jenže v jejím případě se pocta proměnila spíše v horor, alespoň pro její nejbližší. Dílo se jí totiž příliš nepodobá, a tak syn Adam Pavlík usiluje o to, aby byla zničena. Snad sochu Věry Bílé nepotká podobný osud...

VIDEO: Poslední rozhovor Věry Bílé (†64): Jsem sama, nikdo za mnou nechodí...

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozhovor Věry Bílé (†64): Jsem sama, nikdo za mnou nechodí... Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
30 fotografií