Pozůstalí nepočítali s tím, že právě v tomhle může být zádrhel. „Věra za poslední měsíce zhubla, tak snad něco vybereme...“ řekl Blesku v úterý zpěvaččin bratr Ladislav Giňa (55). Ve středu už ale bylo všechno jinak!

„Nenašli jsme nic, kam by se sestra vešla. Přece jen byla trochu větší, než je obvyklé,“ svěřil se Giňa. „Musíme nechat zhotovit rakev na míru, jiné východisko neexistuje...“ dodal bratr.

Truhla prý bude určitě dubová a měla by být nabarvena načerno. „Věra milovala černou barvu, proto bude v rakvi i oblečena do černého," pokračoval Giňa s tím, že garderobu budou zpěvačce vybírat sestra a všechny ženy rodiny. „Bude to z Věřina šatníku, a když bude třeba, něco se přikoupí," informoval zpěvaččin bratr.

Nebožku prý už v márnici oblékne pohřební služba, stejně tak jí upraví vlasy, udělají make-up a nakonec i přepraví do rokycanského kostela, kde proběhne mše a poslední rozloučení. Podle některých zdrojů se očekává, že by na něj mohlo dorazit až 10 tisíc lidí.

V průběhu pohřbu, který se odehraje příští sobotu 23. března v 10:45 hodin, bude rakev se zpěvačkou, jak už to u Romů bývá, otevřená. „Chtěli jsme, aby s námi Věra byla i při vartování. Zákony v Česku na rozdíl od Slovenska - to už ale zakazují," posteskl si Giňa. Vartování (neboli bdění u mrtvého), které zmiňoval, má před pohřbem chránit nebožtíka před zlými duchy. Hrají se při něm karty a vyprávějí příběhy o zemřelém. Nesmí se zpívat, tancovat a přiťukávat sklenicemi.

Po mši v kostele proběhne prý smuteční hostina pro celou rozvětvenou rodinu, přátele, známé a kamarády v Plzni, kde je už objednán velký společenský sál s veškerým pohoštěním.

Co odstartovalo její zdravotní problémy?

Nekorunovaná královna romské hudby zemřela v mnohem větší bídě, než si všichni mysleli. Neměla ani na elektriku, aby si mohla zatopit. Tím vyvrcholily její zdravotní problémy...

V rokycanské ubytovně byla Věra Bílá odkázána na pomoc ostatních, kteří ji dokonce museli zásobovat jídlem. „Vdovský důchod mám kolem pěti tisíc, a když zaplatím kolem dvou tisíc za ubytovnu a tisícikorunu za elektřinu, tak mi moc peněz nezbývá,“ stěžovala si před dvaceti dny Blesku zpěvačka. „Když jsme u ní byli na ubytovně na návštěvě, přišel správce s nedoplatkem za elektriku. Věra si stěžovala, že je jí stále zima a nemůže si moc topit, protože na to nemá,“ svěřil ve Studiu Blesku manažer Lukáš Rejmon (33), který se ji spolu se zpěvákem Janem Bendigem (25) pokoušel vrátit na jeviště.

„Později mi došlo, že Věra neměla ani na to, aby si koupila teplé ponožky. Stěžovala si, že od Vánoc má problém s dýcháním kvůli tomu, že je jí neustále zima,“ dodal Rejmon.

Když pumpa nepracuje

Srdeční selhání, nebo infarkt? Která nemoc byla Věře Bílé osudná? Na srdeční selhání umírá víc lidí než na infarkt a rakovinu, ale většina Čechů ho nezná, a dokonce si ho právě s infarktem plete. Nejčastější příznaky jsou narůstající únava, velké dýchací potíže a otoky.

Fotogalerie: Smrt zpěvačky Věry Bílé (†64): Žila na…
110 fotografií

„Jelikož lidé o těchto příznacích moc neví, je onemocnění většinou rozpoznáno pozdě, často až při prudkém zhoršení stavu a první hospitalizaci,“ tvrdí doc. MUDr. Jan Bělohlávek z kliniky kardiologie a angiologie VFN v Praze.

Jsou to právě dechové potíže, které na srdeční selhání ukazují. Nemocný namáhavě a těžce dýchá, aniž by provozoval fyzickou zátěž. Pokud se dušnost objevuje i v noci, je to velmi varující příznak. 

VIDEO: Zdrcený Jan Bendig o smrti Věry Bílé (†64): Zemřela 3 dny před naším turné!

Video
Video se připravuje ...

Zdrcený Jan Bendig o smrti Věry Bílé (†64): Zemřela 3 dny před naším turné! David Turek, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
70 fotografií