Emma Smetana v úterý večer na svém profilu na sociální síti zavzpomínala nejen na své dětství a kariérní začátky, ale právě i na setkání s Věrou Bílou. Posléze ale ve vyprávění přešla i ke spolupráci romské zpěvačky a jejího zesnulého otce. A zrovna zpátky se nedržela...

„11.října 1997. Moje první stage appearance. Bylo mi devět, tři roky jsem zpívala ve sboru v rámci štrasburské konzervatoře, takže převážně v kostele, a najednou mě Věra Bílá vytáhla na pódium v narvaném klubu v Schiltigheimu, abychom si spolu zazpívaly E Daj Nasvali. Ty sametové šatičky od tatínka mám ve skříni a čekají na Lennonku, za pár let jí budou. Věra byla podstatnou součástí mého dětství a dospívání. Tatínek ji dostal do desítek zemí, do těch nejprestižnějších sálů včetně Hollywood Bowlu, kde Beatles nahráli svou jedinou živou desku. Pracoval neúnavně ve dne v noci, ve všech časových pásmech, všechny desky produkoval, odpromoval, rozeslal na všechny strany, všechny obepsal a obvolal. Lepšího manažera tady nikdy nikdo neměl. Jenže bohužel - tohle nezměrné úsilí opakovaně naráželo na zničující krátkozrakost, hloupost, nespolehlivost a lenost. Věra odmítla mnoho nabídek, které se neodmítají, protože někde jinde zrovna číhaly rychlejší peníze. Které pak všechny naházela do automatů. Odřekla několik klíčových, již domluvených a pro její kariéru absolutně zásadních příležitostí - třeba koncert ve Vatikánu pro papeže nebo koncert v Carnegie Hall (prostě nedorazila na letiště). Až nakonec musel tatínek odříct Věru. Těch deset let se výrazně podepsalo na jeho zdraví a nervech. Strašně ho trápilo, že Věra Bílá&Kale byli jen krůček od toho stát se megastars světového významu. Místo toho se úžasní hudebníci z Kale vrátili do továren a ke krumpáčům a Věra Bílá odchází na věčnost jako jedna z nejtalentovanějších bytostí, co tu kdy žily, ale současně jako jedna z nejtragičtějších. Děkuju za nádherné písničky, děkuju za legraci v dodávce na turné po Evropě, děkuju za barevné a roztančené dětství. Ale Věro, pokud jsi náhodou v nebi, pak tě moc prosím, za mým tatínkem už nechoď, ať může dál odpočívat v pokoji. Jdu si pustit a zazpívat Lakere Kale Bala, tu mám od tebe nejradši," napsala na instagram Smetana, jejíž otec byl muzikant, skladatel a producent Jiří Smetana, který zemřel již v prosinci 2016.

Fotogalerie: Smrt zpěvačky Věry Bílé (†64): Žila na…
110 fotografií

Navíc vyjádření přišlo v ten samý den, kdy se veřejnost dozvěděla smutnou zprávu, že život romské hvězdy Věry Bílé vyhasl. Už v pondělí v 11 hodin večer Věra dorazila v sanitce ve vážném stavu do Fakultní nemocnice v Plzni. Tam nakonec po krátkém boji zemřela na následky infarktu.

 „Já jsem nemocná. Mám zápal plic a velké horečky," říkala ostatně už v roce 2017 Bílá v pořadu 7 pádů Honzy Dědka. „Já už třicet let beru prášky, ráno beru deset, pak odpoledne beru čtyři, večer beru dva prášky," dodala o svém už tehdy nalomeném zdraví.

VIDEO: Poslední rozhovor Věry Bílé (†64): Jsem sama, nikdo za mnou nechodí...

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozhovor Věry Bílé (†64): Jsem sama, nikdo za mnou nechodí... Markéta Reinischová, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
68 fotografií