Jednu dobu to vypadalo, že se Věra Bílá stane nejznámější českou zpěvačkou v zahraničí. Na soukromém koncertě zazpívala Billu Clintonovi (72) a mnohokrát vyprodala celé koncertní sály, například Královskou operu v Madridu, měla vystupovat i v newyorské Carnegie Hall. Nekorunovanou královnu romské hudby ale tvrdě zasáhla smrt syna, manžela a nakonec ji na dno stáhlo gamblerství. Kvůli tomu se zadlužila a skončila sama na ubytovně…

Neslavně dopadl i její pokus o comeback se skupinou Džino Rom-Rock, jehož hudba byla propojením romského folkloru s tvrdým rockem. Manažer a kapelník kapely, Dušan Čonka, byl totiž  krátce před vydáním jejich společného CD zatčen a již druhý rok sedí ve vězení. Podle Věry Bílé byl sice obviněn neprávem, nic to ovšem nemění na faktu, že je ve vazbě a jejich společné dílo, které je podle kritik skutečně výjimečné a mimořádné, zatím nikdo nevydá.

Její pozdější život zdokumentoval známý novinář a režisér David Vondráček (55), který zpěvaččinu životní dráhu sledoval dobrých patnáct let. V téměř hodinovém snímku Poslední naděje Věry Bílé si vzal na paškál nejen její pracovní úspěchy, ale i  problémy, se kterými se potýkala, například  její nezodpovědnost a dluhy, které si nadělala kvůli své závislosti na hracích automatech.

Na přímý dotaz reportérů Blesku loni v listopadu, jak je na tom tedy po finanční stránce aktuálně, však tvrdila, že má vše řádně splaceno a nikde už nic a nikomu nedluží. Za dokument, jehož byla hlavní hrdinkou, ovšem dostala pouhých deset tisíc korun… 

Video
Video se připravuje ...

Věra Bílá: Žiju na ubytovně, syn ani manžel za mnou nechodí Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Na projekci dokumentu se romská umělkyně dostavila na vozíčku a ve špatném zdravotním stavu. Byla sice schopná chodit, ale činilo jí to prý velké těžkosti, a tak jí musel někdo neustále asistovat. Naštěstí měla vždy po ruce synovce, který jí byl v nelehkých dobách jedinou oporou. Kromě toho bojovala i s velmi silnou cukrovkou… O poslední comeback se pokoušela se zpěvákem Janem Bendigem, se kterým ještě před pár dny natočila klip.

Fotogalerie
37 fotografií