Syn i vnuk se obětavě přestěhovali do Klánovic, aby byli Zdeňkovi denně po ruce. Odtud odjíždějí do práce a do školy, jinak to nejde.

„Zdeněk nám občas padá. Já ho sama nezvednu, mám vážné zdravotní problémy,“ svěřila se Srstková. Nedávno dokonce kaskadér vyšel v noci na zahradu a tam v mrazech zůstal ležet. „On se sám už nezvedne, ještě že jsem ho šla kontrolovat a zjistila, že není doma,“ křižuje se Alena, když myslí na to, co všechno se mohlo stát. Hlídá nyní muže ve dne v noci.

Zdeňka navíc trápí úporné bolesti páteře a kolene. Už před dvěma lety mu ho měli operovat, ale zákrok sám zrušil. A teď trpí. Kromě fyzické bolesti se Srstkovi taky stýská po natáčení pořadu o jeho oblíbených zvířátkách Chcete mě?, kterého se v lednu musel vzdát. „Chybí mi to moc, ale už jsem to nedával. Vždyť já se potom týden dával zase dohromady,“ přiznal Aha!. „Jsem špatnej,“ dodává a oči v pohublé tváři už nemají ten známý uličnický lesk.

Od sportu ke kaskadérství

Zdeněk začínal s boxem a na učilišti přešel ke vzpírání a zápasu. Dlouho se sportu věnoval profesionálně. V roce 1957 vybojoval bronzovou medaili na mistrovství Evropy, v roce 1960 startoval na letních olympijských hrách v Římě, kde obsadil 9. místo v trojboji. K filmovému prostředí se dostal díky profesi kaskadéra. Byl u počátků formování profesionální kaskadérské skupiny barrandovského studia, hrál. V roce 2010 byl přijat do Síně slávy Českého svazu vzpírání.

Nejslavnější hláška

Patrně nejslavnější z jeho dvou stovek rolí je student večerní průmyslovky z komedie Marečku, podejte mi pero!, kde pronáší památnou větu: Hliník se odstěhoval do Humpolce.

VIDEO: Zdeněk Srstka na pohřbu české Baby Vangy Skálové (†69): Sotva popadal dech!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Srstka na pohřbu české Baby Vangy Skálové (†69): Sotva popadal dech! Kateřina Štichová, Jan Jedlička

Fotogalerie
34 fotografií