„K Chartě 77 se mohou připojit desetitisíce až statistíce občanů,“ vykřikoval prý před čtyřiceti lety tehdejší hlavní komunistický ideolog Vasil Biľak (†96). V panickém strachu proto komunisté přešli do masivního protiútoku. »Pracující lid« byl pod tlakem donucen podepisovat protest proti Chartě 77, kterou ale nikdo neměl šanci oficiálně číst.

A aby jim režim ukázal, že stejně loajální jsou i známé a často milované tváře, nahnal 28. ledna 1977 národní, zasloužilé i normální umělce do Národního divadla. Po přečtení provolání v podání rudé Jiřiny Švorcové se pak šli postavit do fronty, aby takzvanou Antichartu podepsali. Dodnes můžeme vidět zoufalství třeba v tváři Jana Wericha (†75). Stárnoucí umělec se prý dlouho rozhodoval a pak šel, jenže prý „zapomněl, že jde mezi hromadu fekálií a že se na ní lehce uklouzne“.

Zlomilo ho to. Styděl se hlavně před celoživotním přítelem, básníkem Jaroslavem Seifertem, který byl jedním z prvních signatářů Charty. Dokonce chtěl prý podpis odvolat, jenže režim poslal herce Miloše Kopeckého (†73), který mu to rozmluvil.

Další shromáždění se konalo 4. února v pražském Divadle hudby. Také tady kamery pečlivě zaznamenávaly populární zpěváky podepisující Antichartu. Kdo se chtěl vyhnout, čekala na něj listina k podpisu třeba ve vydavatelstvích či divadlech.

Po revoluci se někteří za svůj čin veřejně omluvili, jako třeba Zdeněk Svěrák. Další pak, tak jako Helena Vondráčková či Dagmar Havlová, tvrdili, že vůbec nic nepodepsali. Jiní prý ani nevěděli, co podepisují. „Samozřejmě jsem věděla, co podepisuji… a věděli to všichni,“ tvrdí ale zpěvačka Eva Pilarová a vysvětluje svoji motivaci: „Bála jsem se odmítnout, věděla jsem, že tím bych se zpíváním skončila. Zpívání – to byl můj život… A brala jsem to nejen jako ponížení, ale jako bezmocnost spojenou se zbabělostí…“

Byli tedy ti, kteří ze strachu o existenci podepsali loajalitu režimu, zbabělci? Chartista Jiří Ruml k tomu řekl: „Tak jako podpis Charty 77 nebyl žádným zvláštním hrdinstvím, ani souhlas s Antichartou nelze šmahem považovat za zbabělost. Obojí je jen a jen věcí osobní volby.“

Kdo také podepsal Antichartu

Na 7 tisíc umělců, 360 zasloužilých umělců, 76 národních umělců – například: Jan Werich, Jiří Sovák, Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský, Karel Höger, Dana Medřická, František Filipovský, Jiří Sovák, Radovan Lukavský, Ladislav Pešek, Zdeněk Svěrák, Jiří Ornest, Michal Pavlata, Petr Nárožný, Luděk Sobota, Bohumil Hrabal, Vladimír Neff , Karel Gott, Jiří Schelinger, Jiří Korn, František Ringo Čech, Eva Pilarová, Jitka Zelenková, Jitka Molavcová, Karel Vágner, Josef Laufer.

Kdo také nepodepsal

Režisérka Kristina Vlachová, hudebník Vladimír Mišík, herečka Táňa Fischerová, herečtí manželé Jana Hlaváčová a Luděk Munzar

Fotogalerie
16 fotografií