Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bublan: Jako kněz jsem musel skončit, ale antichartisty jsem neodsuzoval

Autor: Václav Lang - 
11. ledna 2017
05:51

Bývalý šéf BIS, exministr vnitra a nynější senátor František Bublan (nestraník za ČSSD) se po podpisu Charty 77 musel vzdát práce duchovního a sednout si za volant jako závozník. Dokument podepsal, aby podpořil zejména náboženskou svobodu v zemi. Jak řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, necítí žádnou zášť k těm, kdo podepsali tzv. Antichartu, odsuzující chartisty.

Bublan po vystudování teologie působil v 70. letech jako duchovní. Po podpisu Charty 77 mu ale stát odebral souhlas k výkonu duchovní činnosti. Svého činu ani tak nelitoval. „Podpis jsem udělal s plným vědomím, tak nějak jsem chtěl podpořit první signatáře,“ řekl ve Studiu Blesk.

„Můj podpis byl trochu vyprovokován tím, že první signatáři začali být postihováni,“ řekl s tím, že jej „inspirovalo“ ustanovení o požadavcích na náboženskou svobodu.

Senátor František Bublan ve Studiu Blesk Senátor František Bublan ve Studiu Blesk | Blesk/Robert Klejch

Jak se díval na lidi, kteří podepsali kontradokument, tzv. Antichartu? Bez zášti. „Pohled na ty, kteří se vyjádřili proti Chartě, byl spíš takový bolestný. Byli jsme si vědomi, že to spousta lidí udělala ze strachu nebo z nějaké nutnosti, že je k tomu trošku přinutili, někdo možná z toho důvodu, že si polepší v nějakém postavení, ale nebylo to, že bychom je odsuzovali nebo se vůči nim nějak vymezovali,“ řekl.

Jak podpis Charty poznamenal život Františka Bublana a proč už se nevrátil do duchovní sféry? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  František Bublan ve Studiu Blesk  - redakce BleskTV
Video se připravuje ...

agfor ( 11. ledna 2017 15:11 )

Taky to on a všichni jemu podobní považují za strašné ublížení - tedy to, že museli pracovat. Proto se dneska snaží živit hubou. Bohužel jim to vychází.

agfor ( 11. ledna 2017 15:08 )

No vidíš, Bublane, a teď pomáháš s fráterníkama rozkrádat Česko.

ohrazenice ( 11. ledna 2017 10:12 )

Vladimír Škutina napsal po okupaci 1968 knihu Mráz přichází z Moskvy. Vynikající knížka kdo má možnost si ji sehnat neváhejte. Kdyby Škutina žil dnes tak by napsal pokračování Mráz přichází z Bílého domu.

moiaza ( 11. ledna 2017 09:43 )

Jak lehce jde svou minulost popisovat podle toho, jak to komu vyhovuje.Prostě podle doby, ve které se zrovna nachází.Politici , umělci a "celebrity" jsou v tom nepřekonatelní.Jaká doba, takový jsem. Za komunistů byli červení, pak čistě bílí, potom modří, jednoduše chameleóni.

jarda304 ( 11. ledna 2017 09:20 )

zběhlý kněz. Takových kněží jako Bublan, kteří nemohli dělat duchovní bylo více. Ale i když třeba myli okna jako nyní kardinál Vlk a další, tak se kvůli tomu nevzdali kněžství jako Bublan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa