Odborníci se shodují, že některá plemena pejsků jsou k alergiím náchylnější. Patří mezi ně např. buldoci, jezevčíci, boxeři či kolie. Potravinová alergie se ale nemusí vyhnout ani psům s perfektní genetickou výbavou, a proto byste měli dávat pozor na to, čím svého pejska krmíte. Levná strava ze supermarketu se nemusí vyplatit. Alergie se ale může projevit i na některou složku kvalitních krmiv.

Věnujte pozornost příznakům

Příznaky alergických reakci na nevhodný typ potraviny se projevují odlišně než u lidí, a proto nečekejte, že váš chlupáč začne kýchat, dostane rýmu nebo mu budou slzet oči. Alergie se nejčastěji projevuje na kůži. Psi, ale i kočky mají alergicky citlivé buňky umístěné právě pod srstí.

Mezi nejčastější příznaky patří vykusování a vypadávání srsti, zčervenání kůže, nadměrné drbání. Problémy, ale nemusí bezprostředně souviset pouze s kožními problémy. Pejska může postihnout ztráta váhy, zvracení, průjem a nadýmání. V některých případech jsou napadeny i uši. Jako průvodní znak se většinou objevuje svědění a zčervenání.



Nejrozšířenějším alergenem jsou obiloviny

Jedním z nejčastějších alergenů je kupodivu kuřecí maso. Problémy však může způsobit i jiný druh masa nebo ryba. Nemusíte se ale obávat tuku z ryb nebo masa, který chcete pejskovi dopřát. Tuk není alergenní, a proto je bezpečný a můžete ho použit jako zpestření ke granulím. "Nedávno ke mně do ordinace přišel mladý pán s ročním anglickým buldokem. Stěžoval si, že jeho pes trpí svědivostí, zarudnutím kůže a vypadáváním srsti. Zjistil jsem, že svého psa sice krmí kvalitními granulemi, ale se základem z kuřecího masa. Vzhledem k příznakům jsem měl podezření na potravní alergii, která se po šesti týdnech potvrdila. Bylo třeba přistoupit k eliminační dietě, proto jsem doporučil přechod na granule bez obsahu alergenů." popisuje boj proti potravinové alergii veterinář Duchek.

Vůbec nejrozšířenějším alergenem jsou však obiloviny, a to především kvůli lepku. Alergii může dále vyvolat i špatně strávená bílkovina. „Pokud si nejste jistí, co přesně vašemu chlupáči škodí, tak navštivte svého veterináře a nechte si udělat test, abyste zjistili, na co vše je váš chlupáč alergický. Nic nepokazíte ani podáváním hypoalergenního krmiva,“ radí výživová specialistka Zuzana Novotná z e-shopu SpokojenýPes.cz.

Řešením je hypoalergenní krmivo

Hypoalergenní krmivo není žádná speciální dieta na předpis, ale označení pro granule, konzervy či pamlsky, které neobsahují látky způsobující alergické reakce. Tento druh potravy je jiný i v menší míře rozmanitosti použitých surovin. Kdo by snad měl pocit, že menší pestrost složení krmiva je špatná, tak se nemusí obávat. Všech složek je v krmení dostatek, a navíc jsou podpořeny vynikající kvalitou použitých surovin a šetrným zpracováním.

Přechodu na hypoalergenní stravu se nemusíte obávat. Pejsek nebo kočka dostanou všechny potřebné živiny k tomu, aby byli zdraví a fit. Mějte však na paměti fakt, že pokud napravujete vašemu mazlíčkovi rozvrácené zažívání samotná změna stravy nestačí. „Alergie odeznívají velmi pomalu, a proto je nutné vyhnout se i sebemenšímu pamlsku s potenciálně nebezpečným složením. I malý kousíček nevhodné potravy (sýra, kuřecí kůže, rohlíku atp.) může veškerou vaši snahu vrátit o několik týdnů nazpátek,“ varuje výživová specialistka Zuzana Novotná.