Prvním rozhodovacím aspektem je to, k čemu budete daný ručník používat. Chcete ručník do koupelny, na sport, cestování nebo na pláž? Rychleschnoucí ručník z mikrovlákna vám zcela jistě neposkytne luxusní pocit jako ve wellness, a naopak klasický ručník se příliš nehodí na cestování kvůli svým rozměrům. 

Autor: istock.cz

Zaměřte se na gramáž

Nejoblíbenějšími ručníky jsou zcela jistě ty z česané bavlny známé také jako froté. Froté ručníky následně odlišuje gramáž, délka vlákna a jeho kvalita. Běžná gramáž ručníku je od 320 do 600 g a napovídá, kolik bavlněné příze bylo použito na 1 m2 froté. Čím je ručník lehčí, tím rychleji schne, ale také je méně hebký a příjemný na dotek. Na otírání rukou v koupelně tedy postačí ručník s gramáží 400 g, který má delší vlákna, a je tedy stále příjemný, ale zároveň rychle schne.

Skutečně luxusní ručníky, které z vaší koupelny udělají pětihvězdičkové spa, jsou vyráběny z dlouhé příze a jejich gramáž je i více než 600 g. U takovýchto ručníků je použita speciální 100% bavlněná příze tzv. low twist, která je velmi jemně upředená a její dlouhá vlákna jsou díky tomu velmi jemná a nadýchaná. Jejich jedinou nevýhodou je, kromě vyšší ceny, pomalejší schnutí, jelikož hustá vlákna nasají více vody.

Zajímejte se, z čeho je vyrobený

Kromě gramáže je také dobré hledět na původ samotných vláken. Bio bavlna má měkčí vlákna, která jsou prodyšnější, savější a jemnější k pokožce. Vlákna mají husté „chmýří“, jelikož nebyla zničena chemickými procesy. Výrobky z bio bavlny jsou vhodné pro alergiky a děti s citlivou pokožkou. Na popularitě získávají také bambusová vlákna, která jsou přirozeně antibakteriální, protiplísňová a antistatická. Ručníky s podílem bambusových vláken jsou tak lehké, příjemné a perfektně odvádí vlhkost. Na sport či outdoorová dobrodružství se nejlépe hodí ručníky z polyesterového mikrovlákna jsou tenké, lehké, rychleschnoucí a vejde se například i do kapsy.

Autor: istock.cz

Pozor na aviváž a vysoké teploty

Správná péče o ručníky vám zaručí, že budou skvěle sloužit mnoho let. Přestože nás reklamy přesvědčují o tom, že bez aviváže nebude naše prádlo hebké, opak je pravdou. Aviváž vlákna ručníků a osušek „slepuje“ k sobě, a tím ničí jejich hebkost, savost a funkčnost. Opravdu velký pozor si proto dávejte u rychleschnoucích nebo chladivých ručníků. Chcete-li si hebkost vláken pojistit, sáhněte raději po octu, který můžete do praní přidat a ručníky tak zbavíte i případného zápachu. Potřebujete-li rozzářit bílé textilie, spolehnout se můžete na jedlou sodu. Při sušení se vyhněte přímému slunci nebo rozpáleným radiátorům, extrémní teploty mohou zapříčinit popraskání vláken.

Zdroj: Frotery.cz