Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chcete čistší, měkčí a voňavější prádlo? Známe skvělé triky

/
  • (istock.cz)
    21. října 2021 ● 06:00

    Se špinavým prádlem se budeme potýkat pořád. Takže prát budeme taky navěky. Ale proč si to trochu neusnadnit? Máme pro vás pár fíglů, jak praní zjednodušit a vylepšit. A věřte, že fungují! 

  • 1.

    Čištění pračky je základ

    Lámete si hlavu nad tím, proč prádlo které vyperete, nevoní, občas i trochu zapáchá a to i přesto, že jste použili kvalitní prášek či aviváž? Problém bude nejspíš ve vaší pračce. Ta má totiž také své nároky na péči, a nevyplatí se je zanedbávat. Pračka nám slouží k čištění oblečení, ale aby správně fungovala, i ona sama občas potřebuje vyčistit. A jen pravidelnou správnou údržbou prodloužíte vaší pračce životnost.

     

    Je tedy potřeba použít speciální prostředek k celkovému čistění pračky. Ten dokáže odstranit vodní kámen a usazeniny v bubnu pračky, na topné spirále i v odpadním systému. Seženete ho ve většině drogeriích.

     

    Nebo se do čistění můžete pustit bez použití chemie a to s pomocí domácích surovin –⁠ octa a sody. Jak na to? Půl hrnku sody nasypte do přihrádky na prací prášek a ocet dejte až po okraj do oddílu pro máchání. Dva šálky ho pak můžete nalít i přímo do bubnu. Poté nastavte svoji pračku na ten nejdelší cyklus a nejvyšší možnou teplotu, tedy 90 až 95˚C a spusťte pračku naprázdno. Doporučujeme dát pračku do pohotovostního režimu, ještě než přejde prací cyklus do fáze máchání. Přerušte jej a nevypouštějte vodu. Můžete tam nechat i vodu s octem přes noc. Přesvědčte se ale, zda se nedá pračka otevřít, když je plná. Pak ji znovu spusťte a cyklus nechte doběhnout.

  • 2.

    Ocet místo aviváže

    Aviváž při máchání sice prádlo změkčí, provoní a látku často i ochrání, ale neplatí to při praní ručníků. V tomto případě ji nepoužívejte! Váže se totiž na vlákna bavlny, slepí je k sobě a snižuje jejich absorpční schopnosti. Ručník pak nebude sát vodu. Aviváž může také zapříčinit tvorbu žmolků. U bílých a světlých ručníků může navíc barevná aviváž způsobit i jejich zešednutí či zaprání. Místo toho použijte čtvrt šálku jedlé sody a jeden šálek octa nalijte do dávkovače prášku a aviváže. Tato famózní směs prádlo dokonale změkčí. Navíc tak zbavíte pračku i prádlo případného zápachu, ale ochráníte také pračku proti vodnímu kameni, který může napáchat velké škody.

  • 3.

    Náhrada aviváže

    Autor: istock.cz

    Když vám dojde aviváž, nezoufejte a nalijte do pračky trošku úplně obyčejného kondicionéru na vlasy. Představte si, že má někdy lepší účinky než drahé přípravky na změkčení prádla. 

  • 4.

    Pouřijte aspirin

    Překvapivě i lék, který pomáhá proti bolesti, může být skvělým pomocníkem při praní prádla, hlavně toho bílého. Tahle na pohled obyčejná tabletka si poradí se zašedlými kousky, kterým byste chtěla vrátit zářivou bělost. Nemusíte sahat po chemických prostředcích. Máte hned dvě možnosti, jak prádlo rozzářit. Buď můžete přidat rozdrcené tablety do pračky k pracímu prášku, nebo můžete rozpustit několik tablet ve vodě (na litr vody dejte dvě tablety). Do lázně namočte bílé prádlo, nejlépe přes celou noc. Výsledek vás mile překvapí. Bílé prádlo bude jako nové.

    Ani v případě, že vaše oblečení hyzdí ošklivé žluté fleky od potu, se nemusíte se svými oblíbenými kousky loučit. Vyzkoušejte účinky aspirinu. Jak na to? Rozmíchejte asi čtyři rozdrcené tablety acylpyrinu v litru vody a do lázně oblečení přibližně na tři hodiny namočte. A pak vyperte jako obvykle. Nevzhledné „koláče“ by měly krásně zmizet!

  • 5.

    Pozor na teplotu

    Teplota je u praní věčné téma. Každá na to máme svůj názor. Každopádně program předpírky byste měla volit jen u silně znečištěného prádla. Dnešní prostředky jsou mnohem účinnější, prací lázeň může mít proto nižší teplotu. Ložní prádlo a ručníky už není nutné prát na 90 stupňů, bohatě stačí na 60 stupňů. Trička, košile a kalhoty, pokud nejsou příliš zašpiněné, perte klidně i na třicet nebo čtyřicet. A pozor: na úsporný program vždycky dávkujte méně prášku. Pračka napouští méně vody, a proto je třeba snížit dávku, jinak se prášek z prádla dostatečně nevyplaví.

  • 6.

    Vemte si na pomoc jedlou sodu

    Má vaše bílé oblečení tendenci měnit barvu spíš do šeda? Bílé ponožky vypadají špinavé, a to bez ohledu na to, kolikrát je vyperete? A půl roku staré bílé ložní prádlo a původně sněhobílé ručníky vypadají, jako kdyby se ve vaší rodině předávaly už po několik generací? Zkuste jeden z těchto osvědčených způsobů, jak udržet prádlo zářivě bílé. Připravte si roztok ze 4 litrů vody a 180 g jedlé sody. Prádlo do něj na pár hodin namočte a pak ho vyperte obvyklým způsobem v pračce.

  • 7.

    Aby tmavé prádlo nevybledlo

     

    Když chcete zachovat sytou tmavou barvu, přilijte do prádla během máchání dva šálky uvařené kávy nebo silného čaje. K oblečení v tmavších barvách, jako jsou námořnická nebo švestková modř, přidejte při máchání šálek kuchyňské soli. 

  • 8.

    Zatočte s mastnými skvrnami

    Na mastné skvrny výborně zabírá bílá křída. Ale opravdu jenom bílá, ať si fleků nepřiděláte ještě víc. Nastrouhejte ji nebo nadrolte na skvrnu a vyperte. 

  • 9.

    Šikovný alobal

    Pokud chcete „odelektrizovat“ prádlo, přidejte k praní do bubnu pračky kouli z alobalu, která se o to postará. 

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy