Jaká má být teplota šumivého vína

S přípravou přípitku začněte s předstihem. Odborníci radí najít lahvi šumivého vína vhodné místo, nejlépe ve spodní poličce lednice. Do ní ji dejte odpočívat ideálně den předem, dopřejte šumivému vínu dostatek času na jeho vychlazení. „Správným vychlazením bychom u sektu měli docílit teploty mezi 4 a 6 °C. Je potřeba zdůraznit, že rychlým vložením sektu do mrazáku naděláte víc škody než užitku, tento postup je zcela nevhodný,“ varuje hlavní sommeliérka společnosti Bohemia sekt. Vychlazením šumivého vína jste na dobré cestě vyhnout se i nechtěným nehodám při jeho otevírání. Jistě už jste viděli, jak skoro půlka obsahu lahve divoce putuje hned za vystřeleným špuntem!

Jak správně otevřít sekt

Po vyndání z lednice s lahví nijak bouřlivě netřepeme, odstraníme krycí kapsli a otáčíme očkem drátěné spony do jejího uvolnění. Lahev držíme nakloněnou pod úhlem 45 stupňů a pro jistotu se otočíme do volného prostoru. Uchopíme korek pevně do dlaně, druhou rukou uchopíme pevně dno lahve a otáčíme. Správné otevření lahve by mělo být téměř bez zvuku,“ popisuje Denisa Kolaříková.

Autor: istock.cz

Sklenky nachystat…!

Oslav si užívejte plnými doušky, své sklenky však neplňte až po okraj. „Je vhodné nalít sekt přibližně do poloviny sklenky. Nejde ani tak o přesnou míru, ale o to, aby měl buket vína možnost se rozvinout. Vždy je ideální držet sklenku za stopku, a ne za samotnou číši. Jednak bychom se ochudili o krásné rozeznění sklenek při ťuknutí, které všichni tak milujeme, a jednak bychom si jejich obsah rukou zbytečně zahřívali,“ doporučuje sommeliérka.

Autor: istock.cz

Do které sklenky nejlépe?

Je zajímavé, že v průběhu let měnily sklenky na sekt svůj ideální tvar. Vůbec první byla sklenka tvarem připomínající misku, kterou známe například z filmu Velký Gatsby. Říká se, že předlohou pro sklenku coupe [kup] bylo poprsí panovnice Marie Antoinetty. Jiná legenda zase praví, že původ má u ňader Madame de Pompadour. Ve skutečnosti však spatřila první coupe sklenka světlo světa o století dříve, v roce 1663. To, že tyto zvěsti přetrvávají, má co dočinění s tím, že se coupe stalo symbolem stylu a přitažlivosti. To ostatně podporuje také fakt, že z nich rády popíjely i slavné hollywoodské hvězdy jako Marilyn Monroe nebo Sophia Loren. Úzké sklenky na vysoké stopce neboli flétny se pomalu draly na výsluní, až coupe zcela zastínily. Oblíbenými se staly zejména během společenských událostí, při nichž se šumivé víno nalívalo s větším předstihem před jeho podáváním. Protáhlá flétna udržela bez problémů bublinky uvnitř, což je ostatně její největší výhodou.

Přestože milujeme půvab coupe a elegantní řetízky bublinek ve flétně, pro dokonalé vychutnání si šumivých vín je nejlepší tulipán. Sklenice ve tvaru tulipánu se vyznačuje širším středem a úzkou horní částí. Rozšíření sklenky umožňuje lepší provzdušnění vína a tím i lepší rozvinutí chutí a aromatických látek. Zúžení směrem k okraji zachycuje a uchovává aromata ve sklenici a soustřeďuje je více k nosu, abyste je mohli s každým douškem příjemně cítit.

TIP NA VIDEO: Nepijete alkohol? Dejte si na Silvestra nealkoholický drink.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na nealkoholické drinky na Silvestra Videohub

Doplňky pro dokonalou silvestrovskou párty vybírejte za skvělé ceny na našem Bazaru Blesk.