Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Silvestrovské oslavy jsou pro pejsky velký stres. Jak vyděšené mazlíčky nejlépe ochránit?

/
  • (istock.cz)
    30. prosince 2022 ● 06:00

    Oslavy konce roku jsou za dveřmi. Zatímco pro mnohé z nás je to noc plná radosti a veselí, čtyřnozí chlupáči v tento čas dost trpí. Psi mají totiž mnohem citlivější sluch než lidé a slyší i to, co my ne – a mnohem hlasitěji. Jak jim tedy pomoct, aby to pro ně byl co nejméně stresující zážitek? Máme pro vás několik důležitých rad…

  • 1.

    Unavte ho

    Pejska vyvenčete co nejdříve, než to venku naplno propukne. A vezměte ho na pořádnou procházku, ať se pořádně unaví. Třeba se mu nakonec noční veselí podaří prospat.  A pro jistotu ho mějte raději na vodítku. Někteří nedočkavci totiž odpalují petardy po celý den, a vylekaný pes by se vám tak mohl zaběhnout.

  • 2.

    Nenechávejte ho nikdy samotného

    Pamatujte, že pejsek by neměl zůstat na silvestra nikdy doma sám. Nenechávejte ho ale ani u známých v cizím prostředí. Pes potřebuje svou smečku. Jen tak se bude v tom pro něj nepochopitelném rámusu cítit alespoň trochu v bezpečí.

  • 3.

    Pozor na útěk a zranění

    Citlivější psi se snaží před stresem všemožně ukrýt, zalézají do nejrůznějších úkrytů a snaží se schovat nebo utéct co nejdál od zdroje nepříjemného hluku a bolesti. Vyděšený pes může ale ze strachu třeba začít ničit nábytek. Případně se i v panickém záchvatu zranit, třeba o rozbité sklo. Vystresovaní psi se mohou dát i na zběsilý útěk, což potvrzují každoročně i zvířecí útulky. Bohužel při útěku si pes cestu neznačkuje a doběhne klidně i několik kilometrů daleko. Těžko pak hledá cestu zpět. Proto zkontrolujte všechny díry v plotě, nezavřené branky a dávejte pozor i při otevírání dveří. Pokud nemá mazlíček na obojku vaše telefonní číslo, pořiďte mu známku co nejdřív.

  • 4.

    Vyberte co nejklidnější místo

    Nejideálnější by bylo přečkat silvestra někde na samotě, kde silvestrovské oslavy nejsou tak intenzivní. Pokud ale takové možnosti nemáte, najděte alespoň pejskovi tu nejklidnější místnost, kam nebude hluk doléhat naplno. Pusťte televizi nebo rádio a ideálně zatáhněte žaluzie nebo závěsy, aby mazlíček vnímal venkovní dění co možná nejméně.

  • 5.

    Zabavte ho

    Mírný strach se dá překonat společnou činností nebo hrou. Zkuste odvést pozornost mazlíčků hračkami nebo trochou pamlsků.

  • 6.

    Uklidňujte ho

    Pejskovi je potřeba zajistit pocit klidu a bezpečí. Rozhodně mu nebraňte v projevech strachu a za kňučení nebo loužičku ho netrestejte. Každý pes má jinou povahu, některému postačí, když ho budete hladit a vlídně s ním promlouvat. Někdy pomáhá i těžká deka, pod kterou se pejsek schová. Vyzkoušet můžete také bandáž (těsné tričko přes hrudník), která má u většiny psů antistresový účinek.

  • 7.

    Sáhněte po uklidňujících pomocnících

    Pokud pejsek stres snáší opravdu obtížně, dejte mu raději uklidňující prostředky. Nikdy ale nepodávejte zvířeti sedativa, aniž byste to prokonzultovali s veterinářem. Poraďte se o správném dávkování, aby se účinek dostavil včas. Na každé zvíře mohou léky účinkovat jinak. Zatímco jednoho uspí, druhého pouze znehybní a sluch se mu může i zbystřit. Vyzkoušet můžete také přírodní prostředky, třeba tlumicí kapky nebo difuzér na bázi uklidňujících feromonů. Účinky jsou ale také velmi individuální. A přípravky na bylinné nebo vitaminové bázi je třeba začít používat už několik dní před silvestrem.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy