Psi, kočky a další domácí mazlíčci udělají spoustu radosti, ale hodně starostí a práce zároveň přidají. Pořízení zvířátka vyžaduje nutně častější úklid. Jak na to, aby byl šetrný, bezpečný pro nás i naše zvířecí kamarády, a přesto účinný? Základem je vybavení se snadnou údržbou, správná organizace aktivit, která předchází vzniku nepořádku, a v neposlední řadě spousta vychytávek a čisticích prostředků, které by ve vaší domácnosti neměly chybět.

Video
Video se připravuje ...

Jak ochránit své mazlíčky před klíšťaty? Videohub

Tipy od babiček

Pravidelný úklid vyžaduje každá domácnost a se zvířaty to platí dvojnásobně. Už v předstihu byste měli myslet na to, jak dalece se budete muset úklidu věnovat, a také uvažovat, jaké vybavení kvůli mazlíčkům pořídíte, abyste se této ne zcela populární činnosti mohli věnovat co nejméně. Někdy může být nezbytná změna vybavení bytu, např. výměna podlahy. Některá zvířata vytrvale rozhazují podestýlku nebo potravu (králík, papoušci), potřebují výběh po bytě (morče, králík) a psi pravidelně línají, také příprava stravy a čištění klecí udělá v domácnosti spoustu nepořádku. Vhodná klec, praktické umístění voliéry nebo podlahová krytina se snadnou údržbou vám ušetří hodně práce, proto se předem informujte o chování zvířete a uvažujte o svých možnostech. Psi i kočky si často olizují tlapky, což může mít negativní vliv na jejich zdraví, pokud je povrch nevhodně chemicky ošetřen. Pokud se chcete vyvarovat problémů, používejte při úklidu osvědčené metody našich babiček (ocet, soda, sůl, citron) nebo si vybírejte ekologické čisticí prostředky, které jsou dnes již běžně dostupné. I při šetrném úklidu je však třeba všechny zbytky čistidel dobře umýt, aby je zvířata nemohla olizovat.

Jaké pomocníky stojí za to si pořídit? Podívejte se na naše tipy do fotogalerie:

 

Fotogalerie
11 fotografií

Myčka na tlapky

Pejskům po každé procházce důsledně omývejte packy, aby domů nepřinesli spoustu nečistot. Otření vlhkým ručníkem může být dostatečné prakticky jen v letním suchém počasí. Pokud jsou tlapky více znečištěné, musíte bláto umýt ideálně pod tekoucí vodou. Někdo psa pokaždé nese do vany, což může být u velkých plemen nemožné. To si musíte vystačit s kyblíkem s vodou, tam namočíte celou tlapku a hadřík z mikrovlákna použijete na dočištění. V rodinném domě s velkými psy se vyplatí mít speciální sprchový kout k tomuto účelu, čímž odpadá nutnost častého mytí vany v koupelně. Vyzkoušet můžete různé „tlapkomyčky“, které mají očistu tlapek usnadňovat.

Ach, ty chlupy!

Intenzita línání se u jednotlivých plemen psů i koček liší. V mnoha případech prostě není možné udržet domácnost zcela bez chlupů, problém lze ale výrazně zmenšit. Pročesávejte zvíře každý den ideálně venku, aby se chlupy nevířily doma. U psů, kteří mimořádně silně línají, si můžete brát kartáč na každou procházku. Existují také speciální vyčesávací rukavice nebo hrabla, tzv. furminátory, které významně redukují vypadávání chlupů. K věčnému boji s chlupy na podlaze můžete povolat robotický vysavač, který se o ně postará za vás.

 

Rady odborníka: Jak bez chemie zbavit domácnost blech? 

MARCELA ROŽKOVÁ, tierraverde.cz

Za vyzkoušení stojí křemelina – jemný minerální prášek pro čištění zvířecích pelechů a domácností od hmyzu a parazitů, jako jsou blechy, klíšťata, vši a roztoči. Surovina pochází z třetihorních minerálních usazenin. Obsažený oxid křemičitý svými ostrými mikroskopickými krystalky narušuje pokožku hmyzu i jeho zárodků. Můžete ho nasypat rovnou na zvířecí srst nebo peří. Křemelina je zcela nezávadná přírodní látka bez toxických složek. Působení proti parazitům je jen mechanické.