Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

14 vychytávek do domácnosti, které vám ušetří čas i peníze

/
  • (iStock.cz)
    6. října 2022 ● 06:00

    Často zbytečně děláme i jednoduché věci až příliš složitě. A pak vykuleně zíráme, že je někdo zvládne s lehkostí a za pár sekund. Tak snad vám přijdou naše ověřené vychytávky vhod.

  • 1.

    Žehlička ve spreji

    Autor: www.dedra.cz

    Není čas žhavit žehličku, ale vy si toužíte obléct triko nebo košili plnou nevzhledných skladů? Sáhněte po žehličce ve spreji. Místo postříkejte, vyrovnejte rukou a můžete jít. Navíc nestojí majlant, ceny začínají na padesáti korunách. Seženete na Alze, dedra.cz nebo i v dm drogerii.

  • 2.

    Citron nekrájejte

    Autor: archiv firem

    Už žádné příčné ani podélné krájení citronu, jehož šťávou si hodláte zakápnout čaj. Když nožem uděláte otvor ve špičce a pak jen pohodlně sevřete citrus v dlani a několikrát zmáčknete, šťáva se vám nepříjemně nepořine po rukou.

  • 3.

    Drobné vrtání

    Autor: archiv firem

    Chystáte se pověsit nový obraz, poličku a hodláte použít vrtačku? Aby se prach nerozlétl do všech stran, můžete požádat o spolupráci muže nebo kamarádku, kteří budou stát s hadicí od zapnutého vysavače přímo pod zamýšleným otvorem. Nebo přilepte lepící kancelářský papírek a ohněte ho tak, aby do něj části omítky padaly.

  • 4.

    Houbička nejen na nádobí

    Autor: archiv firem

    Dá se využít na čištění meziokenních zaprášených prostor. Stačí na měkčí části na několika místech naříznout. Pak do sebe natáhne všechen nepořádek i z těch nejmenších míst. Stačí projet navlhčenou houbičkou tam a zpět.

  • 5.

    Smetákem na chlupy

    Autor: iStock

    Už jste unavené z věčného luxování a vytírání podlah kvůli chlupům z vašich domácích mazlíčků? Potom si obstarejte oboustrannou lepicí pásku, kterou nalepte podélně na štětiny smetáku. Pak už stačí vzít násadu do ruky a přejíždět jednotlivé části bytu.

  • 6.

    Pastou na baterie

    Autor: archiv firem

    Nevzhledné mapy, zašlou špínu na pákových chromových bateriích nad umyvadlem či vanou snadno vyčistíte jedlou sodou, citronem nebo i běžnou zubní pastou. Stačí nanést pomocí hadříku a teplé vody. Poté už jen doleštit suchým hadrem.

  • 7.

    Delší životnost potravin

    Autor: www.lidl.cz

    Obaly na potraviny s včelím voskem se bezvadně hodí na uschování pečiva, ovoce i zeleniny. Pohlcují totiž vlhkost, zpomalují proces rozkladu jídla, chrání ho před zhnědnutím. Navíc jsou antibakteriální, dají se použít až pětsetkrát. Dezinfikovat je můžete v mrazáku, tam jim stačí pobýt deset minut. Seženete je v různých e-shopech, nebo si je můžete sami vyrobit podle našeho návodu:

     

  • 8.

    Můžou viset

    Autor: iStock

    Máte nesčetně tenisek, lodiček, ale na botník v předsíni téměř žádné místo? Pak připevněte kousek od země kovovou tyč a na ni zavěste háčky ze stejného materiálu. Na ně pak přijdou jednotlivé boty. Je to fajn trik i na snazší prosychání.

  • 9.

    Na sponky i svorky

    Autor: archiv firem

    Rozčilují vás kovové drobnosti, které jsou všude, ale vlastně nikde, když je potřebujete? Nalepte si větší magnet do šuplíku, nebo ho umístěte na zeď. Vše bude trvale na jednom a tom samém místě.

  • 10.

    Bezbarvý lak na nehty

    Autor: archiv firem

    Víme, že v nejhorším případě zastaví tekoucí oko na punčoše, ale může zafixovat i nitě, kterými jsou přišité knoflíky. Jen tak se nevypářou. Barevné laky zafungují jako rozlišovače, když jimi přejedete část klíče, kterou držíte při odemykání v ruce.

  • 11.

    Fikané ramínko

    Autor: archiv firem

    Jestli pravidelně přehazujete přes dřevěná ramínka kalhoty a pak bědujte, že jsou v místě ohybu pomačkané, doporučujeme navléknout na onu tyčku papírovou roli třeba z alobalu (stačí ji podélně rozstřihnout). Kalhoty budou jak vyžehlené.

  • 12.

    Aby papriky nevytekly

    Autor: iStock

    Plněné sýrem nebo směsí z uzenin, lehce zapečené… Jenže když papriky naplníte, je těžké se vyhnout tomu, aby se v poloze naležato nevyhrnul obsah při vyšší teplotě ven. Vydlabejte papriky a posaďte je špičkou do plechu určeného na muffiny nebo cupcaky. Snadno je naplníte a nic se nedostane ven.

  • 13.

    Fénem na boty

    Autor: archiv firem

    Tlačí vás nově zakoupené kožené mokasíny? Natáhněte na nohy silnější ponožky a horkým vzduchem (v rozumné vzdálenosti) vycházejícím z fénu zamiřte na inkriminovaná místa – paty, malíčky. Fén dobře poslouží, i když budete chtít sundat cenovku z hladkého povrchu.

  • 14.

    Nevoní vám prádlo

    Autor: archiv firem

    Myšleno to čerstvě vyprané, z pračky vytažené, které prošlo i lázní v aviváži? Nejspíš za to můžou zbytky špíny a plísně, které se v bubnu a kolem něj v gumových částech usazují. Zapněte jednou prázdný program –⁠ tedy s vodou, práškem, ale bez prádla.

     

    Skvělé vychytávky do vaší domácnosti můžete najít také na našem Bazaru Blesk.

Články odjinud

Dnešní horoskopy