Co jsou voskované ubrousky?

Jde o znovu použitelné látkové ubrousky, které mají na povrchu vosk, který dokonale chrání materiál před fleky, mastnotou a zároveň jde o zdravotně nezávadný produkt. Můžete je za několik set korun samozřejmě zakoupit na internetu, ale s naším návodem, si je zvládnete vyrobit sami a za zlomek ceny...

Co budeme potřebovat na výrobu?

  • vosk od včelaře v kostce
  • bavlněnou látku
  • pečící papír
  • štětec
  • nůžky

Postup:

1. Na struhadle nastrouháme vosk.

 

2. Látku nastříháme na čtverce či obdélníky v rozměru, který se vejde na plech. Předehřejeme roubu na 80˚C. Na plech položíme pečící papír a vložíme látku (vždy pouze jednu, nikdy nedávejte látky přes sebe). Posypeme voskem a dáme do trouby.

3. Za pár minut se vosk rozteče, což je ideální čas na vyndání plechu a rozetření vosku pomocí štětce po celé ploše látky. Dbejte zejména na rohy a konce. Vosk látku začistí a nebude se třepit. Následně ještě na chvíli vložíme do trouby.

4. Když je vosk dokonale rozteklý, vyndáme plech z trouby a za rohy ubrousek rychle zvedneme a minutku držíme ve vzduchu, dokud vosk nezaschne. A je hotovo!

 

Údržba ubrousků

Aby vám výtvor co nejdéle vydržel, je potřeba o něj pečovat. Proto ubrousky nikdy nemyjte v teplé vodě, která by mohla vosk porušit. Vynechte také chemické látky. Jednou za čas můžete ubrousek opět zapéct v troubě, aby se vosk rozpustil a znovu vsáknul do látky. Tím se zbavíte případných ohybů, které vznikly při používání. Nezapomeňte ho před tím opět položit na pečící papír!

Tip redakce:

Nejde vám vosk ze struhadla umýt? Stačí ho polít horkou vodou z konvice a bude jako nové!

 

Na co ubrousky použít?

Skvěle se hodí na překrytí misek s jídlem. Ubrousek se dokonale vytvaruje podle okraje. Bude i výborným společníkem na výlety. Když do něj zabalíte svačinu, máte jistotu, že chleba neokorá. Navíc včelí vosk má antibakteriální schopnosti. Zkrátka ho můžete využít tam, kde byste využili jednorázovou potravinovou folii. Nikdy je nepoužívejte na balení syrového masa nebo ryb!