Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Už jste slyšeli o parních pračkách? Jsou šetrnější, úspornější, méně hlučné a vhodné pro alergiky

/
  • (Czech News Center)
    8. září 2022 ● 06:00

    Automatická pračka je už standardní součástí každé domácnosti. A i když nám tento spotřebič přijde jako zcela samozřejmý, jsou mezi pračkami diametrální rozdíly. Navíc každý rok se objevují nové technologie, funkce a další vychytávky, které nám péči o prádlo usnadňují. Jeden z nejdůležitějších milníků poslední doby je parní praní. Jak funguje a jaké výhody vám pořízení parní pračky přinese? Vše důležité se dozvíte v našem článku...

  • 1.

    Jak parní praní vlastně funguje?

    Autor: istock.cz

    Technologie parního praní spočívá v přirozeném rozvolnění textilních vláken pomocí páry. Umožní tak pracímu prostředku proniknout více do hloubky a odstranit i velmi odolné skvrny. Parní generátor doplňuje standardní programy pračky, nebo může fungovat v samostatném programu. Parní praní s sebou ale přináší mnoho dalších velkých výhod, díky kterým si parní pračku hned oblíbíte.

  • 2.

    Šetrné praní

    Autor: istock.cz

    Pára, přestože pracuje při vyšších teplotách, je k prádlu ve výsledku šetrnější. Nezničí vám tedy ani jemné prádlo v podobě hedvábí, krajky či vlny. Dokonce je pro vlnu přímo doporučována.

  • 3.

    Prádlo bez alergenů

    Autor: istock.cz

    Parní generátor přemění vodu na páru, která proniká ke středu vláken prádla. Díky tomu vyčistí i odolné skvrny, prádlo načechrá a odstraní až 99 % alergenů – zejména prachových částic a roztočů. Takže pokud doma máte alergiky nebo malé děti, určitě se vám tento spotřebič vyplatí. 

  • 4.

    Už žádné skvrny

    Autor: istock.cz

    Je jasné, že naší hlavní prioritou je vyndat prádlo z pračky krásné čisté bez fleků. K tomu nám pomůže kvalitní prášek ale také správné funkce praní. A věřte, že pára je mnohem razantnější v odstraňování skvrn, ale přitom prádlo nepoškodí. Jak už bylo řečeno, dostane mnohem hlouběji do vláken, navíc má vyšší teplotu než voda, kterou běžně pro praní používáme. Také prací prášek se rozloží rychleji a nezůstávají po něm na oblečení stopy.

  • 5.

    Snadné žehlení

    Autor: istock.cz

    Nemáte rádi žehlení a hledáte všechny možné způsoby, jak si tuto domácí práci ulehčit? Pak i pořízení parní pračky vám pomůže. Její výhodou je totiž také eliminace mačkání prádla. Při praní není nutné používat aviváž, protože pára prádlo změkčí. Provzdušnění párou vyrovnává vlákna textilií a  tak hodně zmačkané a ztvrdlé kusy už jsou minulostí. Prádlo by mělo být načechrané a s následným žehlením byste se se už neměli nadřít. A uvidíte, že některé kousky nakonec ani žehlit nebudete.

  • 6.

    Rychlejší a tišší praní 

    Autor: istock.cz

    Další skvělými výhodami, které oceníte, že pračka s párou vypere prádlo přibližně o třetinu rychleji než běžné pračky. Výkon motoru je u většiny modelů převáděn přímo na buben, což snižuje hlučnost.

  • 7.

    Ušetříte peníze

    Autor: istock.cz

    V dnešní náročné době zdražování se výběr úsporného spotřebiče určitě vyplatí. Parní praní šetří až 30 % běžně spotřebované energie a vody. Horká pára totiž udržuje teplotu v bubnu, to vede k energetické úspornosti pračky.

  • 8.

    Osvěží prádlo

    Autor: istock.cz

    Načichlo vám oblečení od vaření, kouře či třeba domácích mazlíčků a nechcete ho dávat hned prát? Pak jistě oceníte jednu z dalších skvělých funkcí parních praček. Vychytávkou jsou totiž rychlé, zhruba dvacetiminutové programy, které nemají za úkol prádlo vyprat, ale jen tak osvěžit a zlikvidovat pachy. Stejné osvěžení nabídne pára i tomu oblečení, které dlouhé měsíce viselo ve skříni a čekalo na začátek své sezony.

  • 9.

    Jakou vybrat

    Autor: istock.cz

    Nabídka praček v této kategorii je široká. Nejrozšířenější jsou pračky s předním plněním. Vrchem plněné pračky jsou praktické do menších bytů, protože nepotřebují místo pro otevření dvířek bubnu. Technologie umožňují automatické dávkování pracího prostředku, odložený start, digitální ovládání a další funkce. Kromě vyšší pořizovací ceny nenajdete žádné další nevýhody. Parní pračky jsou tudíž opravdu skvělou volbou, pokud si rádi připlatíte za kvalitu.

    Velmi oblíbené jsou například pračky LG s „trojitým A“, které se ve třech kategoriích řadí do nejvyšší třídy – v energetické účinnosti, výkonu odstřeďování a hlučnosti. Mají 14 programů, zváží prádlo a zvolí optimální prací pohyby bubnu a můžete je ovládat mobilem. Parní pračky Samsung s technologií Eco Bubble zas vyperou prádlo i při nízkých teplotách a díky funkci Super Speed to zvládnou za 39 minut," radí Ladislav Váňa, produktový manažer značky DATART.

     

    Náš tip: Přemýšlíte, jestli jen pračku běžnou s funkcí páry, nebo pračku parní? Rozdíl je v tom, že běžná pračka může mít páru jako doplněk k pracímu cyklu a pere klasicky ve vodě. Páru použije pak jen na konci pracího cyklu pro osvěžení a načechrání prádla. Takže s pračkou s přídavnou parní funkcí prací cykly nezkrátíte, spotřebu nesnížíte a praní nebude o tolik efektivnější. Zato parní pračka naopak nabídne celé prací cykly v páře (ale umí i klasické praní ve vodě).

     

    Sháníte pračku a chcete ušetřit? Vyzkoušejte náš Bazar Blesk.

Články odjinud

Dnešní horoskopy