Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyvarujte se chyb při žehlení. Tyhle tipy vám ušetří čas a především nervy

/
  • (Cnc)
    20. září 2022 ● 06:00

    Leží vám doma přeplněný koš s prádlem a vám se do jeho žehlení zrovna dvakrát nechce? Jedno je jisté – samo to oblečení nezmizí! Naštěstí pro vás máme pár rad a tipů, díky kterým bude vše mnohem jednodušší. Přestaňte prokrastinovat a pusťte se do toho. Slibujeme, že vám budou komínky mizet pod rukama.

  • 1.

    Poraďte si s hromadou

    Autor: iStock.cz

    Když se vrátíte unavená z práce, žehlení hromady prádla se v tu chvíli nejspíš nejeví jako nejatraktivnější program. Je ovšem dobré myslet na to, že když se začne komínek zvětšovat, prádlo se automaticky mnohem víc mačká, a vy tím pádem strávíte u prkna více času. Zkuste si to předem naplánovat o něco pravidelněji, třeba jednou týdně. Budete to mít vmžiku hotové a nebude vás nevzhledná kopa prádla tolik stresovat.

    Náš tip: Skvělým pomocníkem, který výrazně usnadní žehlení, je sušička. Ta tkaninu prádla změkčí, oblečení načechrá a dokáže ho vyrovnat. A proto pak většinu běžného oblečení, jako jsou trička, mikiny či kalhoty, ale také mnoho košil vůbec žehlit nemusíte a můžete ho hned ze sušičky šoupnout do skříně. A u zbylých kousků, které budete muset žehličkou trochu přejet, bude žehlení určitě mnohem méně namáhavé a zabere minimum času. Takže pokud na ni máte v domácnosti místo, určitě neváhejte s jejím pořízením. Její výhody oceníte v mnoha ohledech.

  • 2.

    Kvalitní prkno je základ

    Autor: archiv firem

    Jestli je něco skutečně důležité, pak je to správný výběr žehlicího prkna. Špatná volba totiž může způsobovat například bolest zad, krku nebo i zápěstí. Snažte se zvolit takové, které si můžete co nejvíce přizpůsobit svým potřebám.

     

    Náš tip:Kvalitní prkno umí dnes téměř cokoliv. Hodně času ušetří například Total Reflect Plus, jehož potah s funkcí odrážení páry a tepla umožňuje žehlit prádlo najednou místo z obou stran. Kdo používá parní generátory, měl by si vybírat prkno s dostatečnou odkládací plochou. Dále by váš pomocník měl mít rozhodně nastavitelnou výšku. Spoustu práce usnadní i integrovaná zásuvka a držák kabelu, díky kterému se vám kabel nebude plést při žehlení. Především maminky určitě ocení i dětskou pojistku zabraňující náhodnému složení, říká Lucie Parmová z firmy Vileda.

  • 3.

    Na praní a věšení záleží

    Autor: archiv firem

    Přestože se bavíme o žehlení, vše už začíná u praní! Pokud máte dostatek prostoru pro sušení, vyperte prádlo na menší otáčky – nejenže se oblečení nebude zbytečně ničit, ale navíc se nebude ani tolik mačkat, což právě u žehlení určitě oceníte. Zmačkaným kusům se můžete vyhnout i díky správnému věšení, při kterém se hodí mít sušák s teleskopickými dráty.

     

    Například Infinity FLEX je má ultrasilné, takže vzhledem k jejich tloušťce zbývá na prádle méně záhybů. Je to skvělá volba především pro sušení velkých kusů, jako jsou ubrusy nebo povlečení. Nemusíte je přehýbat, ale rozprostřete je po celé délce. Ne nadarmo doporučují výrobci oblečení obracet prádlo naruby před tím, než ho vložíte do pračky. Nejenže zabráníte vyblednutí barvy, ale svou službu to splní i během žehlení. Na spoustě materiálů se totiž mohou kvůli vysoké teplotě tvořit lesklé plochy. Otočením tak předejdete jejich vzniku a vaše oblečení zůstane po delší dobu jako nové.

     

    Náš tip:

    Hledáte další možné způsoby, jak si tuto domácí práci ulehčit? Pak i pořízení nové pračky vám pomůže. Pokud vyberete parní pračku (např. LG FA4TURBO9E), její výhodou je eliminace mačkání prádla. Při praní není nutné používat aviváž, protože pára prádlo změkčí. Provzdušnění párou vyrovnává vlákna textilií, a tak hodně zmačkané a ztvrdlé kusy už jsou minulostí. Prádlo by mělo být načechrané a s následným žehlením byste se už neměla nadřít. A uvidíte, že některé kousky nakonec ani žehlit nebudete.

  • 4.

    Teplá voda pomůže

    Autor: iStock.cz

    Ještě než se do nevyžehleného prádla pustíte, připravte si skleničku s teplou vodou, tu lehce naneste na jednotlivé kusy. Voda je totiž dobrá na pomačkané oblečení – vsakuje se do látky rovnoměrně a zvlhčená textilie se posléze snadněji žehlí. Další možností je sundat prádlo ze šňůry ještě trochu vlhké, nebudete muset používat vodu a zároveň si žehlení urychlíte.

     

    Náš tip: Taky se těšíte, až vyžehlené komínky uklidíte do skříně a budete mít blažený pocit po dobře odvedené práci? Ještě chvilku ale vydržte! Prádlo nechte zhruba hodinu vychladnout. Ve skříni by se mohlo znovu zmačkat, nebo ještě hůř – zplesnivět. Expertka na úklid Marie Kondo radí, že je lepší skládat oblečení za sebe. Skládání oblečení je efektivnější za sebe, nikoliv na sebe. Budete mít potom větší přehled o svém šatníku. Do skříně se vám toho navíc vejde o dost víc.

  • 5.

    Starejte se o svou žehličku

    Autor: iStock.cz

    Nezapomínejte, že základem žehlení je dobrá a funkční žehlička. A i o ni je potřeba se čas od času postarat. Pokud vás trápí například roztavená textilie na desce, vyzkoušejte tavnou tyčinku, která se přejížděním postupně rozpustí a nabalí na sebe zbytky vláken.

     

    Náš tip:

    Zvolit můžete i o něco jednodušší variantu, a tou je ocet. Stačí položit ručník na desku a na něj hadr namočený v octu. Rozpálenou žehličkou pak přejíždějte přes octový hadřík a uvolňující se nečistoty otírejte o hranu žehlicího prkna přikrytou ručníkem. Žehlička bude krásně čistá a plně funkční.

  • 6.

    Nestíháte? Nevadí

    Autor: archiv firem

    Řešení se najde i pro ty, kdo zrovna nestíhají a na žehlení čas nemají. Tím samozřejmě nemyslíme, abyste vyšla z domu v pomačkané košili nebo kalhotách. Oblečení, které si chcete vzít právě na sebe, ale můžete vyžehlit až těsně před odchodem. Zabere vám to pouhou chviličku!

     

    Náš tip:

    Vyzkoušet můžete například šikovného pomocníka, a to ruční napařovač Philips řady 8000. Rychle a snadno odstraníte záhyby na oblečení, a přitom nepotřebujete žehlicí prkno. Zvládne až 5 oděvů na jedno napařování a lze ho bezpečně používat na všech tkaninách, dokonce i na těch jemných – zaručeně nevzniknou žádné lesklé skvrny. A hodí se tak skvěle třeba i na dovolenou. 

     

    Sháníte žehličku nebo ruční napařovač za skvělou cenu? Vyberte si na našem Bazaru Blesk!

Články odjinud

Dnešní horoskopy