V průběhu jednoho dne mohou nohy vyprodukovat až 0,5 litru potu. A pokud pot nemá kam odejít, stává se živnou půdou pro bakterie. A tak vznikají plyny, které jsou velmi podobné například zrajícím sýrům. Tento problém je bohužel nepříjemný nejen pro vás, ale i pro okolí, které je zápachu vystaveno. Proto je dobré odhodit stud a začít problém řešit. Máme pro vás několik dobrých rad...

Autor: iStock

Přemýšlejte při nákupu 

V mnoha případech hraje velkou roli nevhodně zvolená obuv. Raději si připlaťte a kupujte si vždy kvalitní a dobře prodyšnou obuv. Sledujte počasí, a pokud je to možné, volte boty aspoň částečně otevřené. Pokud se vám nohy v botách zapotí, vyndejte z nich doma vložku a nechte ji pořádně vyschnout.
 

Střídejte boty a přezouvejte se 

Rada, se kterou mnoho žen nebude mít problém. A to pořídit si více párů bot na jednu příležitost a častěji je střídat, aby měly možnost dobře vyschnout i vyčichnout. Druhá rada, která vám v boji se zápachem z bot výrazně pomůže, je přezouvání během dne. Hlavně tehdy, když se v podzimním či zimním období vydáte do práce ve vysokých kozačkách. Nohy budou v nich celý den zapařené a nebudou mít šanci vůbec dýchat. A tak je jasné, že vám večer dají o sobě náležitě vědět. Pořiďte si tedy jedny pohodlné boty, které si necháte třeba v kanceláři pod stolem, a vždy se do nich přezujte.

Autor: iStock

Myslete na ponožky

Nejen výběr správných a kvalitních bot, ale také ponožek má vliv na nadměrné pocení nohou a následný zápach. Veškerý pot se totiž vsákne. Určitě zapomeňte na ty z umělých vláken a vybírejte bavlněné, které lépe odvádějí pot. Sáhnout můžete také po ponožkách vyrobených z bambusových vláken, která neutralizují pachy, a mají navíc antibakteriální účinky. Určitě je dobré nosit s sebou vždy jedny náhradní ponožky a v případě, že se vám nohy nadměrně zapotí (např. po sportování), tak je vyměníte. Určitě byste také neměla nikdy nosit boty naboso a třeba i do balerínek je potřeba si pořídit speciální ponožky, které nejsou vidět, ale svou službu udělají.  

Nezapomínejte na důkladnou hygienu

Jen obyčejné opláchnutí pod sprchou nestačí. Nohám byste měla dopřát důkladnější péči, a to nejen mytím mýdlem mezi prsty. Nohy si hýčkejte také krémem, který působí proti tvrdnutí kůže. Ona pak může i lépe dýchat. Jednou za čas jim dopřejte také koupel s bylinkami či jinými složkami, jež eliminují zápach, bakterie i plíseň. Vhodná je například mateřídouška či přeslička. Nohy si také můžete naložit do horké lázně se solí nebo tea tree olejíčkem.

Autor: iStock

Vyzkoušejte přípravky do bot

Existuje mnoho různých sprejů a výrobků proti zápachu z bot. Vyzkoušet můžete nejrůznější spreje na nohy či do bot, osvěžující kapsle či granule nebo i protizápachové vložky do bot. Jen pamatujte na to, že tyto produkty zamezují většinou jen zápachu, ale neřeší jeho hlavní příčinu. Např. pokud jde o problém s plísní nohou, ten musíte řešit samozřejmě jinou cestou. 

Zbavte se plísní

Častou příčinou zápachu bot může být i zdravotní problém, a to plíseň nohou. Můžeme ji získat z častého zapaření chodidel, jelikož plíseň má ráda vyšší teplotu a vlhkost. Můžeme si ji ale také přinést z veřejných sprch či koupališť. Poznáte ji celkem jasně a není to nic příjemného. Pokožka (hlavně mezi prsty) na nohou se bude odlupovat, bude zarudlá a potrápí vás svědění a pálení. V tomto případě neváhejte s návštěvou lékaře, který vám poradí nejvhodnější léčebný postup.
 

Autor: iStock


Vyzkoušejte babské rady

  • Na noc vsypte do zapáchajících bot jedlou sůl a nechte ji tam působit.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet vložit do každé boty čajový sáček, ten do sebe vstřebá veškerou vlhkost i zápach.
  • Využít můžete dokonce i kočičí stelivo, které pohlcuje nepříjemný zápach z kočičího vyměšování. Stelivo naplňte na noc nejen do bot, ale i do ponožek.
  • Naše babičky používaly proti zapáchajícím botám také lístky libečku. Zkuste jich hrst nasypat do bot.
  • Proti zápachu pomáhá také křída, která by do sebe měla vtáhnout vlhkost a zápach. Když přiložíte ještě plátky citronu, boty se hezky osvěží. 

Sháníte boty? Vybírejte za skvělé ceny na našem Bazaru Blesk!