Zázrak jménem soda

Jakmile se ochladí, začne menosit už jen uzavřené boty. Pokud máte problémy se zápachem bot, určitě kvůli tomu podzim nemáte v lásce. A jestli se vám pořád dokola nechce utrácet za speciální deodoranty a spreje do bot, zkuste zázrak jménem jedlá soda. Nasypte ji do bot, nechte 10 minut působit a pak vysypte!

Vysušujte novinami

K podzimu patří navlhlé, nebo spíše často zmoklé boty. Zapomeňte ale na sušení na radiátoru, nebo třeba u krbu. Přímé teplo škodí kůži i kožence, povrch bot pak může tvrdnout a zkrabatit se. Proto raději mokré boty vycpěte novinami. Vlhkost výborně nasáknou i třešňové nebo švestkové pecky.

Ochranná vrstva

Pamatujte, že impregnace je základ všeho! Toto platí navíc dvojnásob během podzimního,a pak i zimního období. U nových nebo nikdy neošetřených bot musíte nanést nejméně tři vrstvy přípravku.Tím to ale nekončí, dvakrát do měsíce byste měli nanést jednu vrstvu.

Lak drží barvu

Pokud jedny z vašich oblíbených párů bot mají problém s pouštěním barvy, když navlhnou, a obarvují vám tak pravidelně ponožky, zkuste je zevnitř nastříkat lakem na vlasy. To by mělo zabrat.

Babské rady

Pokud zrovna doma nemáte speciální přípravek z prodejny, zkuste jeden z triků našich babiček. Místo impregnace používaly:

☛ lékařskou vazelínu

☛ sádlo nebo olej

☛ včelí vosk

Naše boty versus silničáři

Jakmile se začnou silničáři starat o vozovky, pro naše boty to znamená jediné – fleky. I těch se můžete zbavit, jen každý materiál potřebuje trošku jinou péči.

Nejdůležitější je zmíněná impregnace. Když budou boty správně připravené na zimu a ošetřené, nebude se na nich posypová sůl tolik usazovat.

☛ Na kožené boty nejlépe zabírá roztok vody s octem v poměru 1:1, nebo boty umyjte vlhkým hadrem jen obyčejnou vodou,pak je vysušte a nakonec vyleštěte ricinovým olejem.

Semiš vyčistíte jemným smirkovým papírem. V případě fleků od soli si smíchejte pár kapek prostředku na mytí nádobí a 1litr vlažné vody. Proti promočení použijte stolní olej.

☛ Původní vzhled lakovek navrátí trvanlivé mléko a suchý hadřík. Občas boty také můžete potřít olivovým olejem, aby nepraskaly.

Mléko výborně funguje i na jiné syntetické materiály.